Dzisiaj przepis na
pyszną, domową wędlinę. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Dzięki
niewielkiemu wysiłkowi otrzymujemy spory kawałek zdrowej, nie naszpikowanej
niczym niepotrzebnym wędliny. Tak przygotowana pierś z indyka jest delikatna w
smaku i soczysta. Zachowuje świeżość do 6 dni.
PRZEPIS NA PIECZONĄ PIERŚ Z INDYKA NA KANAPKI
Składniki
:
pierś z indyka (ok.
80-100dag)
5 łyżek oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej
papryki
1 łyżeczka oregano
Dodatkowo
:
olej
Jak zrobić pieczoną pierś z indyka na kanapki :
Czosnek obrać i
wycisnąć przez praskę do moździerza. Dodać sól i utrzeć do otrzymania pasty.
Następnie dodać olej, pieprz, paprykę i oregano. Wymieszać i równomiernie
posmarować mięso, zawinąć w folię spożywczą i odsatwić do lodówki na około 12
godzin. Przed pieczeniem na dno naczynia żaroodpornego wylać cienką warstwę
oleju, przełożyć pierś , wierzch naczynia przykryć szczelnie folią aluminiową. Piec w
temperaturze 190 stopni przez 75 minut. W trakcie pieczenia 2 razy polać mięso
tłuszczem z naczynia. Na ostatnie 15 minut ściągnąć folie, żeby mięso
delikatnie się zarumieniło. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia, następnie
schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Lubię domowe wędliny! chętnie bym takiej spróbowała :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis. Wreszcie udało mi się zrobić taką pierś na kanapki.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń