Pyszne pierogi ze
świeżym szpinakiem i serem feta. To połączenie smaków wyjątkowo do siebie
pasuje i sprawdza się nie tylko w przypadku farszu do pierogów. Pierogi
doskonale smakują z odrobiną masła lub okraszone podsmażoną cebulką. Jeśli nie
macie czasu lepić pierogów, spróbujcie makaronu ze szpinakiem i fetą – klik.
PRZEPIS
NA PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ
(ok.40
sztuk)
Jedna porcja ciasta z
tego przepisu – klik.
Farsz
:
500 g świeżego szpinaku
100 g sera typu feta
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Jak
zrobić pierogi ze szpinakiem i fetą :
Grube łodyżki oderwać
od liści, liście przepłukać. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Na patelni
rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć na niedużym ogniu przez 1 minutę. Dodać
szpinak, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć aż wszystkie liście zwiędną a woda
odparuje. Przełożyć na sito i odstawić do odsączenia i wystygnięcia. Szpinak
powinien być dobrze odsączony z wody, można go ponaciskać łyżką na sicie.
Wystudzony przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przełożyć
do miski, dodać rozdrobnioną między palcami fetę, wymieszać. Ciasto przygotować
według podanego przepisu. Wykrawać krążki, nakładać farsz, dokładnie zlepiać
brzegi i układać na blacie podsypanym mąką. Wrzucać do gotującego się,
osolonego wrzątku. Gotować przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz