Pyszne bułeczki z
dodatkiem jogurtu naturalnego, dzięki któremu mają wilgotny środek i zachowują świeżość
również następnego dnia. Z ciastem bardzo przyjemnie się pracuje, proporcja
jest wyliczona idealnie, więc zagniatanie i formowanie bułeczek to sama
przyjemność :).
PRZEPIS
NA PUSZYSTE BUŁKI NA JOGURCIE
(8
sztuk)
Zaczyn
:
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
120 ml letniego mleka
Ciasto
:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
60 g masła
200 g jogurtu
naturalnego
1 jajko
Dodatkowo
:
1 jajko
Jak
zrobić puszyste bułki na jogurcie :
Jogurt naturalny i
jajko powinny być w temperaturze pokojowej, należy je wyciągnąć z lodówki na
około 3 godziny przez rozpoczęciem przygotowywaniem bułek.
Najpierw przygotować
zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na 10-15
minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać. Dodać masło,
rozetrzeć je z mąką między palcami. Dodać jogurt i jajko, mieszać łyżką aż składniki
się połączą, wówczas przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez około 5 minut.
Następnie przełożyć je z powrotem do miski, zakryć ją folia spożywczą i
odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie, ponownie przełożyć
ciasto na blat, podzielić na 8 równych części (pomocna będzie waga), z każdej
uformować bułeczkę zawijając ciasto pod spód. Uformowane bułki ułożyć w
odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Bezpośrednio przed
pieczeniem posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 200
stopni przez około 20-25 minut (aż ładnie się zarumienią). Wyciągnąć, odstawić
do wystudzenia.
Tak się składa, że jogurt stoi u mnie w lodówce i nie mam pojęcia co z nim zrobić. Teraz już wiem, że wykorzystam go do tych bułeczek ;)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam https://bitasmietanka.blogspot.com/ ;)
Szybkie do przyrządzenia, pyszne i wilgotne w srodku 😋
OdpowiedzUsuńPyszne,mięciutkie,rodzinie bardzo smakowały�� Gorąco polecam
OdpowiedzUsuńNadają się do.mrozenia?
OdpowiedzUsuńTak.
Usuń