Brzmi dość egzotycznie
i może wydać się dziwnym połączeniem. Jednakże mieszanka przypraw curry jest
tak cudownym tworem, że sosy czy to na ciepło czy na zimno, przygotowane z jej dodatkiem
smakują chyba ze wszystkim! Nie jest to popularne połączenie, ale bardzo
smaczne. Warto spróbować i przekonać się samemu. U mnie jeszcze nie znalazła
się osoba, której te śledzie nie smakowały. Polecam zwłaszcza jeśli znudził Wam
się klasyczny śledzik w oleju, śmietanie lub musztardzie. Przepis jest prosty, śledzie
są szybkie w przygotowaniu, ale muszą poleżeć w lodówce przynajmniej 12 godzin!
PRZEPIS
NA ŚLEDZIE W SOSIE CURRY
Składniki
:
3 filety ze śledzia
2 łyżki jogurtu
naturalnego
2 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietany 12%
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka soku z
cytryny
½ łyżeczki cukru pudru
½ cebuli
Jak
zrobić śledzie w sosie curry :
Jeśli śledzie są z
paczki należy je odsączyć. Bardzo słone śledzie powinno się namoczyć w wodzie,
tj. włożyć do miski, zalać wodą, wyciągnąć po godzinie i posmakować. Jeśli
śledzie nadal są zbyt słone, zmienić wodę i moczyć kolejną godzinę i tak aż
będą miały odpowiedni smak. Następnie należy je pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. W misce wymieszać razem : jogurt
naturalny, śmietanę, majonez, curry, sok z cytryny i cukier puder. Dodać śledzie
i cebulę, wymieszać. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej
na 12 godzin.
wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuń