Prosty przepis na
pyszną, włoską pastę. Spaghetti alla carbonara to makaron z pancettą (lub
zwykłym wędzonym boczkiem), jajkami, serem i natką pietruszki. Często
spotykanym błędem jest dodawanie śmietanki do tego dania, do prawdziwej
carbonary nigdy nie dodaje się śmietanki, to rozmącone jajka tworzą sos i
nadają kremową konsystencję daniu. Przepis pochodzi z książki Gino D’Acampo Włoskie dania makaronowe.
PRZEPIS
NA SPAGHETTI ALLA CARBONARA
(2
porcje)
Składniki
:
200 g makaronu
spaghetti
125 g wędzonego boczku
2 duże jajka
2 łyżki startego
parmezanu
2 łyżki posiekanej
natki pietruszki
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Jak
zrobić spaghetti alla carbonara :
Makaron ugotować według
instrukcji z opakowania. Boczek pokroić w cienkie plastry, następnie na
mniejsze kawałki. Jajka wbić do miseczki, dodać dużą szczyptę soli i świeżo mielonego
pieprzu oraz połowę sera i natki pietruszki. Dokładnie wymieszać widelcem. Na
patelni rozgrzać oliwę, wrzucić boczek, smażyć aż się zarumieni, odstawić z
ognia. Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka, dodać
boczek i rozmącone jajka z serem i pietruszką. Mieszać przez 20-30 sekund,
nakładać do miseczek lub na talerze. Posypać resztą sera i natki pietruszki
oraz odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Podawać od razu.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz