Pyszna i zdrowa surówka
z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, cebuli i natki pietruszki.
Najczęściej przyrządzam ją zimą, to prawdziwa bomba witaminowa, w czasie kiedy
tak brakuje nam dobrych, świeżych warzyw i owoców. Jest świetnym dodatkiem do
obiadu, zwłaszcza do smażonej ryby.
PRZEPIS
NA SURÓWKĘ Z KAPUSTY KISZONEJ
Składniki
:
500 g kapusty kiszonej
1 marchewka
½ cebuli
1 łyżka posiekanej
natki pietruszki
3 łyżki oliwy
szczypta cukru
sól, pieprz
Jak
zrobić surówkę z kapusty kiszonej :
Kapustę kiszoną pokroić
i przełożyć do miski. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, dodać
do kapusty. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do kapusty razem z natką
pietruszki. Wlać oliwę, dodać cukier oraz po szczypcie soli i pieprzu,
wymieszać, odstawić na 15 minut. Posmakować, w razie potrzeby doprawić do smaku
solą i pieprzem.
Pycha!
OdpowiedzUsuń