Rozgrzewająca zupa
gulaszowa z wołowiną, papryką i ziemniakami. Przepis jest bardzo prosty i nie
ma przy niej dużo roboty. Zupa jest bardzo smaczna, lekko pikantna i sycąca a
jej konsystencja bardziej przypomina danie jednogarnkowe niż typową zupę. Można
ją podawać bez dodatków, ja czasami lubię ją jeść z dobrą bułką, którą maczam w
talerzu, mniam! :)
PRZEPIS NA ZUPĘ GULASZOWĄ
(4
porcje)
Składniki
:
500 g wołowiny na
gulasz
2 cebule
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 ziemniaki
1 l wywaru warzywnego
2 łyżki przecieru
pomidorowego
3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej
papryki
½ łyżeczki ostrej
papryki
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Jak zrobić zupę gulaszową :
Mięso pokroić na
mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w większą kostkę. W garnku rozgrzać 3 łyżki
oleju, wrzucić cebulę, smażyć aż się zarumieni. Następnie dodać mięso, słodką i
ostrą paprykę i tymianek. Smażyć co jakiś czas mieszając aż całe mięso będzie
obsmażone. Wlać ciepły wywar warzywny, dodać przecier oraz szczyptę soli i
pieprzu. Wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości mięsa
(minimum półtorej godziny). Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na
mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kiedy mięso będzie już kruche
dodać paprykę i ziemniaki. Gotować
jeszcze przez około 10-12 minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz