Popularny Beouf Stroganow,
czyli rosyjski gulasz wołowy z dodatkiem cebuli, pieczarek i ogórków kiszonych.
Tradycyjnie przyrządzany z polędwicy wołowej. W wersji ekonomicznej można użyć tańszego
mięsa - rostbefu. To pyszne i sycące danie jednogarnkowe, doskonałe na
niedzielny lub świąteczny obiad. Zawsze podaję go z kromka dobrego, świeżego
chleba, który maczam w gulaszu. Pycha!
PRZEPIS
NA BOEUF STROGANOW
(3
porcje)
Składniki
:
500 g rostbefu
800 ml bulionu wołowego
1 cebula
300 g małych pieczarek
3 ogórki kiszone
1 łyżka przecieru
pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej
papryki
½ łyżeczki ostrej
papryki
sól, pieprz
olej
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka mąki
ziemniaczanej
Jak
zrobić Boeuf Stroganow :
Mięso pokroić wzdłuż
ścięgien na paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki umyć i pokroić w
grubsze plastry. Bulion podgrzać. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju,
wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty, dodać pieczarki, oprószyć solą i
pieprzem, smażyć razem aż pieczarki przestaną być surowe a większość wody,
którą puszczą odparuje. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić mięso,
oprószyć pieprzem, dodać słodką i ostra paprykę. Smażyć krótko na dużym ogniu,
aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas dodać je do garnka. Całość zalać ciepłym
bulionem, dodać przecier pomidorowy i dużą szczyptę soli, wymieszać. Gotować na
niedużym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie już
kruche, dodać pokrojone w grubsze plastry ogórki kiszone i gotować bez
przykrycia przez 10 minut. Na koniec stragonow zagęścić : do szklanki wsypać
mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać kilka łyżek zimnej wody, dokładnie
wymieszać, tak żeby nie było grudek. Miksturę wlać do gotującego się stragonowa
jednocześnie go mieszając. Doprowadzić do zagotowania, doprawić do smaku solą i
pieprzem, ściągnąć z palnika.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz