Bułki do hamburgerów


Dzisiaj podaję przepis na fantastyczne, mięciutkie domowe bułki do hamburgerów. Jeśli raz je upieczecie nie będziecie już chcieli kupnych :). Z podanych proporcji wychodzi 10 bułek, jeśli nie macie w planach aż tylu burgerów, nadmiar możecie wykorzystać jako zwykłe bułki kanapkowe.


bulki do hamburgerow


PRZEPIS NA BUŁKI DO HAMBURGERÓW
(10 bułek)


Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru

Ciasto :
500 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
200 ml letniego mleka
50 g masła

Dodatkowo :
1 jajko
sezam


Jak zrobić bułki do hamburgerów :
Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Masło rozpuścić, odstawić do wystudzenia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, miód, sól, mleko, masło i gotowy zaczyn. Wymieszać łyżką, następnie przełożyć na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć z powrotem do miski, zakryć ją folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć je z miski, krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułkę zaciągając ciasto pod spód. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować bułki rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 20-25 minut. Wyciągnąć, odstawić do całkowitego wystudzenia.

3 komentarze

  1. Czy można bułki zamrozić ?

    OdpowiedzUsuń
  2. A kiedy wlewam zaczyn? Bo w przepisie nie widze tego . Rozumiem ze do miski z pozostalymi produktami ?

    OdpowiedzUsuń