Dzisiaj podaję przepis
na fantastyczne, mięciutkie domowe bułki do hamburgerów. Jeśli raz je
upieczecie nie będziecie już chcieli kupnych :). Z podanych proporcji wychodzi
10 bułek, jeśli nie macie w planach aż tylu burgerów, nadmiar możecie
wykorzystać jako zwykłe bułki kanapkowe.
PRZEPIS
NA BUŁKI DO HAMBURGERÓW
(10
bułek)
Zaczyn
:
20 g świeżych drożdży
100 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
Ciasto
:
500 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
200 ml letniego mleka
50 g masła
Dodatkowo
:
1 jajko
sezam
Jak
zrobić bułki do hamburgerów :
Najpierw przygotować
zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i
odstawić na 10-15 minut. Masło rozpuścić, odstawić do wystudzenia. Do większej
miski przesiać mąkę, dodać cukier, miód, sól, mleko, masło i gotowy zaczyn. Wymieszać łyżką, następnie
przełożyć na blat i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć z powrotem do miski,
zakryć ją folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym
czasie wyciągnąć je z miski, krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z
każdej uformować bułkę zaciągając ciasto pod spód. Układać je na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na
około 30-40 minut. Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować bułki rozmąconym
jajkiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra-dół
przez około 20-25 minut. Wyciągnąć, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Czy można bułki zamrozić ?
OdpowiedzUsuńA kiedy wlewam zaczyn? Bo w przepisie nie widze tego . Rozumiem ze do miski z pozostalymi produktami ?
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie, już poprawiłam w przepisie :).
Usuń