Dobry hamburger to
dobrze przyrządzony kotlet. Mięso najlepiej kupić u dobrego rzeźnika i zmielić
samemu. Dodaję do niego podsmażoną cebulkę, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Kotlety
można smażyć na patelni grillowej lub przygotować na klasycznym grillu. Dodatki
komponujemy wedle gustu, u mnie dzisiaj klasycznie : z sałatą, pomidorem,
ogórkiem kiszonym, cebulą oraz majonezem i ketchupem.
PRZEPIS
NA BURGERY WOŁOWE
Składniki
:
1 kg antrykotu
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
2 płaskie łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 jajko
1 łyżka oleju
Dodatkowo
:
bułki, na przykład z
tego przepisu – klik
sałata
pomidor
ogórki kiszone
cebula
majonez
ketchup
Jak
zrobić burgery wołowe :
Cebulę obrać, pokroić w
drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą
i pieprzem. Smażyć kilka minut, aż zacznie się rumienić. Ściągnąć z palnika i
odstawić do wystygnięcia. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić na dużych
oczkach w maszynce do mielenia. Dodać cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, musztardę,
sól, pieprz i jajko, wymieszać. Formować kotlety : powinny być płaskie i trochę
większe niż bułka , podczas smażenia mięso się lekko „skurczy”. Jednego kotleta
formować z około 150-180 g mięsa. Patelnie grillową posmarować olejem i dobrze rozgrzać.
Kotlety smażyć po około 3 minuty z każdej strony.
Składanie
hamburgera :
Bułki przekroić na pół,
podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni aż będą chrupiące. Obie
połówki posmarować majonezem. Na spód nałożyć liść sałaty masłowej, następnie burgera,
cebulę, pomidor i ogórki kiszone. Całość polać ketchupem i przykryć drugą
połówką bułki.
Aż się głodna zrobiłam...
OdpowiedzUsuń