Kolejny prosty przepis
na domowe pieczywo, z którym poradzą sobie nawet początkujący. Ciasto
przygotowujemy na podmłodzie. Jest to zaczyn luźny, który składa się z mąki i
wody w równych proporcjach z niewielkim dodatkiem drożdży. Taki zaczyn musi
postać od 12 do 16 godzin. Dopiero po tym czasie przygotowujemy ciasto na
chleb. Pieczywo przygotowywane w ten sposób ma inną porowatość i miąższ. Jak
smakuje? O tym warto przekonać się samemu :). Polecam do wypróbowania!
PRZEPIS
NA CHLEB PSZENNY NA PODMŁODZIE
Podmłoda
:
260 g mąki pszennej typ
450-650
260 ml letniej wody
2 g świeżych drożdży
Ciasto
:
260 g mąki pszennej typ
450-650
1 łyżeczka soli
150 ml letniej wody
8 g świeżych drożdży
Jak
przygotować chleb pszenny na podmłodzie :
Przygotowywanie chleba należy
zacząć od wstawienia podmłody : do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże,
wymieszać do rozpuszczenia drożdży, następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać.
Przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin. Po upływie tego czasu
można zacząć przygotowywać ciasto na chleb. Do podmłody dodać mąkę i sól. Drożdże
rozpuścić w wodzie, wlać do pozostałych składników. Wyrabiać mikserem z
końcówką haków przez około 5 minut. Ponownie przykryć miskę folią spożywczą i
odstawić ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć je do
keksówki o długości 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi dłońmi
wyrównać ciasto w foremce i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podrosnąć
trochę ponad brzeg foremki. Piec w temperaturze 220 stopni przez 45 minut. Na
ostatnie 10 minut pieczenia warto wyciągnąć chleb z foremki, żeby miał bardziej
chrupiąca skórkę.
Bardzo fajny przepis.🤗
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
Usuń