Rewelacyjne ciasto bez
pieczenia inspirowane popularnymi kuleczkami Raffaello. Jest łatwe i szybkie w
przygotowaniu. Jedyne co trwa dość długo to studzenie budyniu, około 4 godziny.
Należy to wziąć pod uwagę przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Ciasto
bazuje na kremie budyniowym, bardzo ważne jest to, żeby masło i budyń były w
tej samej, pokojowej temperaturze. Ja przekładam masę krakersami, ale można zamiast
nich użyć zwykłych herbatników. Dla mnie krem jest na tyle słodki, że wolę nie dokładać
słodyczy herbatnikami, ale wybór należy do Was. Ciasto niestety, choć robi się
szybko i nie wymaga pieczenia, musi odstać swoje w lodówce. Myślę, że te 12
godzin to minimum, ja odstawiam na całą dobę, w tym czasie wszystko ładnie się przegryzie,
a krakersy zmiękną.
PRZEPIS NA RAFFAELLO BEZ PIECZENIA
Krem
budyniowy :
1 l mleka
200 g cukru
60 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
200 g miękkiego masła
Dodatkowo
:
ok. 250 g krakersów
100 g wiórków
kokosowych
Jak zrobić ciasto raffaello bez pieczenia :
Najpierw przygotować
budyń : z mleka odlać szklankę, wlać do większej miski, dodać cukier, mąkę
pszenną i ziemniaczaną, żółtka i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać
trzepaczką rózgową, tak, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować. Do
gotującego się mleka (musi zacząć już się podnosić do góry!) wlać mleko z cukrem,
mąką, żółtkami i ekstraktem z wanilii, jednocześnie cały czas mieszając. Dorowadzić
do zagotowania i ściągnąć z palnika. Wierzch przykryć folią spożywczą, żeby nie
utworzył się kożuch. Tak przygotowany budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło przełożyć do dużej miski, miksować na wysokich obrotach przez 3 minuty. Z
ostudzonego budyniu ściągnąć folię, budyń dokładnie wymieszać. Obroty miksera zmniejszyć
o jeden stopień i ciągle miksując dodawać do masła po 1 łyżce budyniu. Formę o
wymiarze 25x25 wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć 1 warstwę krakersów,
przykryć częścią kremu, ponownie ułożyć warstwę krakersów i kremu. W sumie powinny
być 4 warstwy krakersów i 4 warstwy kremu z czego ta z wierzchu najmniejsza.
Całość posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na
całą dobę.
Uwielbiam to ciasto za swoją prostotę, ale faktycznie czekanie aż stanie się idealne jest solidną próbą cierpliwości :)
OdpowiedzUsuń