Przygotowanie domowego
zakwasu na żurek jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Wszystkie
składniki mieszamy w słoiku i doglądamy raz dziennie przez około 3-4 dni, żeby
je przemieszać. Do zakwasu zawsze dodaję skórkę z chleba razowego, to
przyśpiesza proces jego powstawania, ale nie jest konieczne. Bez skórki będzie
trzeba po prostu poczekać na zakwas 2-3 dni dłużej. Gotowy, przelany do butelki
zakwas można przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. Z podanej proporcji
wychodzi około 600 ml zakwasu, co starcza na 2 litry żurku.
PRZEPIS
NA DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK
(porcja
na 2l zupy)
Składniki
:
1 szklanka mąki żytniej
typ 2000
3 szklanki letniej wody
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela
angielskiego
skórka z chleba
razowego
Jak
zrobić domowy zakwas na żurek :
Do dużego słoika wsypać
mąkę, dodać wodę, wymieszać. Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele
angielskie i skórkę z chleba razowego, ponownie wymieszać. Wierzch słoika
przykryć czystą, kuchenną ściereczką lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas
należy raz dziennie przemieszać. Po 3-4 dniach zakwas powinien być gotowy. Czuć
wówczas charakterystyczny kwaskowy zapach. Należy go przelać przez sito wyłożone
gazą, następnie wlać do butelki i przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz