Dorsz zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym


Bardzo prosty i bardzo smaczny sposób na przyrządzenie ryby. Ten sposób przygotowania sprawia, że ryba pozostaje soczysta. Podaję ją z ziemniaczanym puree i warzywami.


ryba zapiekana w sosie smietanowo koperkowym


PRZEPIS NA DORSZA ZAPIEKANEGO W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM

(2 porcje)


Składniki :
400 g dorsza
200 ml śmietany do zup i sosów 18%
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki zimnej wody
szczypta kurkumy (opcjonalnie)
sól, pieprz


Jak przygotować dorsza zapiekanego w sosie śmietanowo-koperkowym:

Rybę oprószyć z obu stron solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę wymieszać z wodą, wyciśniętym ząbkiem czosnku, koperkiem i kurkumą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać rybę. Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.

6 komentarzy

  1. Czy naczynie przykrywamy czy zostawiamy otwarte? 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam czy opcja z pieczarkami się sprawdzi?. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić z dodatkiem pieczarek, ale będzie to już inny smak :).

      Usuń
  3. A czy można na górę dodatkowo posypać serem🙂

    OdpowiedzUsuń