Bardzo prosty i bardzo
smaczny sposób na przyrządzenie ryby. Ten sposób przygotowania sprawia, że ryba
pozostaje soczysta. Podaję ją z ziemniaczanym puree i warzywami.
PRZEPIS NA DORSZA ZAPIEKANEGO W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM
(2
porcje)
Składniki
:
400 g dorsza
200 ml śmietany do zup
i sosów 18%
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki zimnej wody
szczypta kurkumy
(opcjonalnie)
sól, pieprz
Jak przygotować dorsza zapiekanego w sosie śmietanowo-koperkowym:
Rybę oprószyć z obu
stron solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę wymieszać z wodą,
wyciśniętym ząbkiem czosnku, koperkiem i kurkumą. Doprawić do smaku solą i
pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać rybę. Piec w temperaturze 190 stopni
przez 25 minut.
Czy naczynie przykrywamy czy zostawiamy otwarte? 🙂
OdpowiedzUsuńNie przykrywamy :).
UsuńWitam czy opcja z pieczarkami się sprawdzi?. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMożna zrobić z dodatkiem pieczarek, ale będzie to już inny smak :).
UsuńA czy można na górę dodatkowo posypać serem🙂
OdpowiedzUsuńMożna :).
Usuń