Absolutnie najlepszy i
najsmaczniejszy jabłecznik jaki tylko można upiec :). Chociaż najlepiej smakuje
u mamy tym razem postanowiłam podkraść przepis i zrobić sama. Jego
przygotowanie jest dość proste, spodu nie trzeba podpiekać, jabłka dajemy
surowe. Po upieczeniu ciasto jest przyjemnie mięciutkie, rozpływa się w ustach
:).
PRZEPIS NA JABŁECZNIK MOJEJ MAMY
Ciasto
:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
½ kostki masła (100 g)
3 jajka
Jabłka
:
2 ½ kg kwaśnych jabłek, np.
szara reneta, antonówka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo
:
cukier puder
Jak zrobić jabłecznik mojej Mamy:
Najpierw przygotować ciasto
: na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do
pieczenia i masło. Kroić nożem aż całe masło będzie w drobnych kawałkach.
Wówczas zebrać wszystko razem, zrobić wgłębienie, wbić jajka i szybko zagnieść ciasto.
W razie potrzeby dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Ciasto podzielić na dwie równe części,
każdą zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 4-5 godzin. Kiedy ciasto
odpowiednio się schłodzi, przygotować jabłka : obrać, zetrzeć na dużych oczkach
i odsączyć z nadmiaru wody. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Blachę o
wymiarze 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciągnąć 1 połówkę ciasta i równomiernie
wylepić nią spód blachy. W kilka miejscach nakłuć widelcem. Następnie wyłożyć
jabłka, na wierzch zetrzeć na tarce na dużych oczkach drugą połówkę ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Wyciągnąć, odstawić do
wystudzenia. Posypać cukrem pudrem.
Ile Twoja szklanka ma ml? :)
OdpowiedzUsuń250 ml :)
UsuńW przeliczeniu na gramy mąki jest 450 g a cukru 200 g.
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńTermoobieg czy góra dół ?
OdpowiedzUsuńPiekę góra-dół bez termoobiegu.
UsuńSam spód wylepić czy boki blachy też ?
OdpowiedzUsuńSam spód.
UsuńChyba jednak warto podpiec spód. Ciasto piekłam wieczorem,rano było tak miękkie,że się rozwalało. Piekę jabłeczniki z różnych przepisów i pierwszy raz mam taką sytuację.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest w rodzinie od wielu lat i nigdy nie podpiekaliśmy spodu :) być może za słabo odsączyła Pani jabłka, to jedyne co przychodzi mi do głowy.
UsuńCiasto faktycznie smaczne ,mi cos nie wyszlo z proporcja na duza blache ,bylo za malo ciasta ,spod byl cieńki,ogólnie ciasto wyszlo bardzo niskie
OdpowiedzUsuńWitam, czy mogę dodać do ciasta budyń waniliowy?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam, więc ciężko mi powiedzieć.
UsuńJa zamawiam całą blachę ciasta. Pychota :-)
OdpowiedzUsuńA czy można dać masła 200 g to takiej ilości mąki ?
OdpowiedzUsuńNie.
UsuńA można dodać cała kostkę masła 200 g nie zmieni to smaku ?
OdpowiedzUsuńJa zawsze lubię cienkie ciasto dużo
OdpowiedzUsuńjabłek.
A czy ciasto musi być w lodówce 4-5 godz czy może być krócej?
OdpowiedzUsuńMożna wsadzić na około 40 minut do zamrażalki :).
UsuńWitam, a jeśli nie mam kwaśnych jabłek tylko ligol i gale,to nie dodawać do nich cukru? Czy dodawać mimo wszystko? Nie chcę żeby jabłecznik był przeslodzony
OdpowiedzUsuńMyślę, że można nie dodawać, ale najlepiej posmakować startych jabłek i wtedy zdecydować czy są odpowiednio słodkie czy ciut dosłodzić :).
Usuń