Kolejna wariacja na
temat kotletów jajecznych. Tym razem bardzo smaczne połączenie jajek, brokułów i
sera. Smaczny, prosty, bezmięsny obiad.
PRZEPIS NA KOTLETY JAJECZNO-BROKUŁOWE Z SEREM
(8
sztuk)
Składniki
:
5 dużych jajek
½ brokułu
2 garście startego sera
żółtego
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
Dodatkowo
:
bułka tarta
olej do smażenia
Jak zrobić kotlety jajeczno-brokułowe z serem :
Cztery jajka ugotować
na twardo. Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się, osolonej
wody. Gotować przez około 4 minuty (powinien lekko zmięknąć, ale nadal być
jędrny). Przełożyć na sito, przelać zimną wodą. Jajka zetrzeć na tarce na
dużych oczkach, brokuł pokroić na mniejsze kawałki, dodać ser, przyprawić do
smaku solą i pieprzem. Następnie dodać bułkę tartą i surowe jajko, dokładnie
wymieszać. Formować kotlety i układać na talerzu. Obtaczać w bułce tartej i smażyć
na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.
Właśnie je zrobiłam i są bardzo dobre
OdpowiedzUsuńBardzo fajne kotleciki ;)
OdpowiedzUsuń