Idealna domowa pizza na
cienkim cieście! Ma chrupiący spód i lekko wyrośnięte, puszyste brzegi.
Sekretem smacznej pizzy jest nie tylko dobry przepis na ciasto, ale również
sposób pieczenia. Najlepiej piec ją krótko w bardzo wysokiej temperaturze (250
stopni, u mnie najlepiej sprawdza się termoobieg z dolną grzałką). Blachę z piekarnika należy rozgrzać razem z piekarnikiem i surowy
placek kłaść na gorącą blaszkę.
Przypominam też inne przepisy na pizzę i sos :
PRZEPIS
NA PIZZĘ NA CIENKIM CIEŚCIE
(3
pizze o średnicy 30 cm)
Zaczyn
:
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
Ciasto
:
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
175 ml letniej wody
Jak
zrobić pizzę na cienkim cieście :
Najpierw przygotować
zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i
odstawić na 10-15 minut. Mąkę przesiać do większej miski, dodać sól, oliwę, wodę
i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, wówczas przełożyć
ciasto na blat i wyrabiać przez 5 minut. Przełożyć z powrotem do miski,
przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać
do temperatury 250 stopni. Po upływie godziny ponownie wyciągnąć ciasto na
blat, wyrabiać przez pół minuty i podzielić na 3 równe części. Dwie odłożyć na
bok i zakryć kuchenną ściereczką. Ciasto rozwałkować. Przełożyć na gorącą
blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nałożyć sos i składniki. Piec przez
około 10 minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz