Pizza na cienkim cieście


Idealna domowa pizza na cienkim cieście! Ma chrupiący spód i lekko wyrośnięte, puszyste brzegi. Sekretem smacznej pizzy jest nie tylko dobry przepis na ciasto, ale również sposób pieczenia. Najlepiej piec ją krótko w bardzo wysokiej temperaturze (250 stopni, u mnie najlepiej sprawdza się termoobieg z dolną grzałką). Blachę z piekarnika należy rozgrzać razem z piekarnikiem i surowy placek kłaść na gorącą blaszkę. 

Przypominam też inne przepisy na pizzę i sos :


pizza na cienkim ciescie

PRZEPIS NA PIZZĘ NA CIENKIM CIEŚCIE
(3 pizze o średnicy 30 cm)


Zaczyn :
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody

Ciasto :
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
175 ml letniej wody


Jak zrobić pizzę na cienkim cieście :
Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Mąkę przesiać do większej miski, dodać sól, oliwę, wodę i gotowy zaczyn. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, wówczas przełożyć ciasto na blat i wyrabiać przez 5 minut. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni. Po upływie godziny ponownie wyciągnąć ciasto na blat, wyrabiać przez pół minuty i podzielić na 3 równe części. Dwie odłożyć na bok i zakryć kuchenną ściereczką. Ciasto rozwałkować. Przełożyć na gorącą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nałożyć sos i składniki. Piec przez około 10 minut.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz