Klasyczna babka
piaskowa. Prosta w wykonaniu, lekka, puszysta i najważniejsze – wilgotna!
Doskonała na Wielkanoc i nie tylko.
PRZEPIS
NA PROSTĄ BABKĘ PIASKOWĄ
Składniki
:
150 g mąki pszennej
150 g mąki
ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do
pieczenia
225 g masła
200 g cukru
4 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
Dodatkowo
:
cukier puder
Jak
zrobić babkę piaskową :
Jajka powinny być w
temperaturze pokojowej, należy je wyciągnąć z lodówki na 3 godziny przed rozpoczęciem
przygotowywania ciasta.
Masło włożyć do
garnuszka, roztopić na małym ogniu, odstawić do całkowitego ostudzenia. W misce
wymieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do drugiej
miski wbić jaja, wsypać cukier i miksować na wysokich obrotach przez około 10
minut (masa powinna zrobić się jasna i puszysta). Wówczas dalej miksując powoli,
małym strumieniem wlewać ostudzone masło. Następnie dodać ekstrakt z wanilii,
krótko zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i na 3 razy dodać mąkę, miksując
krótko po każdym dodaniu (tylko do połączenia składników!). Masę przelać do
keksówki o długości 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, piec w
temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć,
odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed krojeniem posypać cukrem pudrem.
Babeczka upieczona:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie jutro sprawdzimy jak smakuje.
Dziękuję za podzielenie się przepisem życząc spokojnych świąt:)