Był już przepis na
tradycyjne racuchy drożdżowe – klik, na racuchy na proszku do pieczenia – klik,
a dzisiaj pokazuje przepis na racuchy z jabłkami na sodzie i kefirze. Zamiana
mleka na kefir i dodatek ubitych białek sprawia, że racuchy są bardziej
delikatne w smaku i puszyste. Dosłownie rozpływają się w ustach! Idealne na
śniadanie, obiad lub kolację. Najczęściej podaję je posypane cukrem pudrem lub
posmarowane ulubionym dżemem, pycha! Szybko i smacznie :).
PRZEPIS NA RACUCHY Z JABŁKAMI NA KEFIRZE
(ok.
35 sztuk)
Składniki
:
300 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka sody
400 ml kefiru
2 duże jajka
3-4 kwaśne jabłka
Dodatkowo
:
olej do smażenia
cukier puder
dżem
Jak zrobić racuchy z jabłkami na kefirze:
Żółtka oddzielić od
białek. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sodę, kefir i żółtka, wymieszać
łyżką. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać ją do reszty składników i delikatnie
wymieszać łyżką. Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do reszty,
wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce ciasta na jeden racuch.
Smażyć na średnim ogniu, na rumiano z obu stron. Przełożyć na talerz wyłożony
ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia tłuszczu. Podawać posypane cukrem
pudrem lub z ulubionym dżemem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
moje nie wyglądały tak pięknie, jak te na fotografii, ale wszystkim bardzo smakowały
OdpowiedzUsuńMoje też nie wyglądają jak na zdjęciu bardzo ciągną olej,da się zjeść.
OdpowiedzUsuńA ja zrobiłam i wyszły super-przypomniało mi się dzieciństwo i racuchy mojej ś.p. mamy.Dziękuję za przepis 😋
OdpowiedzUsuńCzy można stosować mąkę bezglutenową? 😗
OdpowiedzUsuńNie próbowałam nigdy.
UsuńPlacuszki baaardzo dobre. Puszyste słodkie po prostu pyszne. Rodzinka zachwycona. Będę na pewno korzystać
OdpowiedzUsuńSuper! Dziękuję za komentarz :) Pozdrawiam :)
Usuń