Uwielbiam sałatki
ryżowe za to, że są błyskawiczne w przygotowaniu i dość sycące. Połączenie
ryżu, tuńczyka i jajek jest popularne i sprawdzone, ja do tej kombinacji
dorzucam jeszcze chrupiące warzywa : paprykę, kukurydzę i ogórka. Całość
doprawiam solą, pieprzem i obowiązkowo dobrym majonezem! Prosto i smacznie :). Sałatka
dobrze smakuje również następnego dnia, można ją zabrać w pojemniku do pracy.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ RYŻOWĄ Z TUŃCZYKIEM, JAJKIEM I PAPRYKĄ
(4
porcje)
Składniki
:
100 g ryżu (1 woreczek)
1 puszka tuńczyka w
oleju
1 czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy
½ świeżego ogórka
2 jajka
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę ryżową z tuńczykiem, jajkiem i papryką :
Ryż ugotować, przesypać
do miski i odstawić do wystudzenia. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć, dodać do
ryżu. Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i pokroić w
kostkę. Paprykę i ogórek pokroić w kostkę, razem z jajkiem dodać do pozostałych
składników. Doprawić solą, pieprzem i majonezem, dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz