Sałatka ryżowa z tuńczykiem, jajkiem i papryką


Uwielbiam sałatki ryżowe za to, że są błyskawiczne w przygotowaniu i dość sycące. Połączenie ryżu, tuńczyka i jajek jest popularne i sprawdzone, ja do tej kombinacji dorzucam jeszcze chrupiące warzywa : paprykę, kukurydzę i ogórka. Całość doprawiam solą, pieprzem i obowiązkowo dobrym majonezem! Prosto i smacznie :). Sałatka dobrze smakuje również następnego dnia, można ją zabrać w pojemniku do pracy.


salatka ryzowa z tunczykiem jajkiem papryka ogorkiem kukurydza


PRZEPIS NA SAŁATKĘ RYŻOWĄ Z TUŃCZYKIEM, JAJKIEM I PAPRYKĄ

(4 porcje)


Składniki :
100 g ryżu (1 woreczek)
1 puszka tuńczyka w oleju
1 czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy
½ świeżego ogórka
2 jajka
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz


Jak zrobić sałatkę ryżową z tuńczykiem, jajkiem i papryką :

Ryż ugotować, przesypać do miski i odstawić do wystudzenia. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć, dodać do ryżu. Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę i ogórek pokroić w kostkę, razem z jajkiem dodać do pozostałych składników. Doprawić solą, pieprzem i majonezem, dokładnie wymieszać.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz