Tradycyjna, polska zupa
z kiszonych ogórków, lekko kwaskowa, gotowana na mięsnym wywarze (można ją przygotować również na bulionie warzywnym). Dzisiaj
pokazuję wersję przygotowaną na bulionie drobiowym, ta tradycyjna ogórkowa na
żeberkach też za jakiś czas pojawi się na stronie :). Zupa jest dość treściwa,
pełna warzyw. Jeśli przygotowujemy ją na świeżo ugotowanym rosole możemy dorzucić
do niej trochę mięsa z kurczaka. Jeśli lubimy można ją również zabielić
śmietanką.
(6 porcji)
Składniki
:
2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
5 dużych ogórków kiszonych
1 mała cebula
2 marchewki
1 mały korzeń
pietruszki
mały kawałek selera
3 średnie ziemniaki
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz
Dodatkowo
:
1 łyżka koperku
2 łyżki śmietany 18% do zup
Jak
zrobić zupę ogórkową :
Cebulę obrać i pokroić
w kostkę. Marchew, korzeń pietruszki i seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych
oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych
oczkach. W garnku rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty
co jakiś czas mieszając. Dodać marchew, korzeń pietruszki i seler, smażyć
kolejne 2-3 minuty. Wrzucić ziemniaki, zalać ciepłym bulionem, gotować na małym
ogniu przez około 7 minut (lub dłużej, do miękkości warzyw). Kiedy warzywa będą
już miękkie dodać ogórki kiszone i gotować kolejne 5 minut. Śmietanę wlać do
kubeczka, dodać kilka łyżek zupy i dobrze wymieszać, następnie wlać do zupy. Na
koniec dodać 1 łyżkę koperku i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis podziel się opinią!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz