Prosta zupa śledziowa
podawana na zimno z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Bazą tej
zupy jest zalewa octowa z cebulą, którą po wystudzeniu miesza się z gęstą
śmietaną. Smak bardzo ciekawy. Jeśli lubicie śledzie powinna Wam posmakować.
PRZEPIS
NA ZUPĘ ŚLEDZIOWĄ
(3
porcje)
Składniki
:
4 płaty śledziowe
500 ml wody
1 cebula
2 ziarna ziela
angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki octu
szczypta cukru
300 g kwaśnej śmietany
18%
sól, pieprz
Dodatkowo
:
ziemniaki w mundurkach
koperek
Jak
zrobić zupę śledziową :
Cebulę pokroić w
kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście
laurowe. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem
przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać ocet i cukier. Ściągnąć z palnika,
odstawić do wystudzenia. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki (jeśli są bardzo
słone, należy je wcześniej namoczyć). Z zalewy z cebulą wyciągnąć przyprawy,
następnie wymieszać ze śmietaną, dodać
szczyptę pieprzu i śledzie. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Wyciągnąć, w
razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami w
mundurkach, na talerzu posypać posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz