Dzisiaj przepis na
tradycyjny, wielkanocny żurek na domowym zakwasie. Gotowany na białej kiełbasie
i wędzonce, doprawiony odrobiną chrzanu, czosnku i majeranku. Jest pyszny! Podaję
go z jajkami ugotowanymi na twardo i świeżym pieczywem. Przepis jak przygotować
DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK znajdziecie tu – klik.
PRZEPIS
NA ŻUREK NA DOMOWYM ZAKWASIE
(5
porcji)
Składniki
:
2 białe kiełbasy
150 g wędzonego boczku
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
mały kawałek pora
1 ½ l wody
500-600 ml zakwasu
2 liście laurowe
3 ziarna ziela
angielskiego
1 łyżeczka chrzanu
1 ząbek czosnku
garść majeranku
sól, pieprz
2-3 łyżki śmietany do
zup
1 łyżka oleju
Dodatkowo
:
jajka
pieczywo
Jak
zrobić żurek na domowym zakwasie :
Boczek pokroić w
cienkie plastry, następnie na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oleju, wrzucić boczek, smażyć aż się zarumieni, odstawić z ognia. Marchew,
korzeń pietruszki, seler i por obrać, włożyć do garnka. Dołożyć białą kiełbasę,
boczek razem z tłuszczem, który się wytopił, liście laurowe i ziarna ziela
angielskiego. Zalać wodą (1 ½ l), doprowadzić do zagotowania, następnie
zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 50 minut. Po tym czasie
wyciągnąć wszystkie warzywa i białą kiełbasę, wlać zakwas (bezpośrednio przed
wlaniem należy go dobrze wymieszać), dodać chrzan, wyciśnięty ząbek czosnku,
garść majeranku, 1 płaską łyżkę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Wymieszać,
ponownie doprowadzić do zagotowania i gotować pod przykryciem przez 10 minut. W
między czasie kiełbasę pokroić w plastry i wrzucić do zupy. Pod koniec gotowania
posmakować i w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Na sam koniec
dodać śmietanę : do kubeczka ze śmietaną wlać kilka łyżek gorącej zupy,
wymieszać, następnie wlać do garnka i zamieszać. Ściągnąć z palnika.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz