Żurek na domowym zakwasie


Dzisiaj przepis na tradycyjny, wielkanocny żurek na domowym zakwasie. Gotowany na białej kiełbasie i wędzonce, doprawiony odrobiną chrzanu, czosnku i majeranku. Jest pyszny! Podaję go z jajkami ugotowanymi na twardo i świeżym pieczywem. Przepis jak przygotować DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK znajdziecie tu – klik.


zurek wielkanocny


PRZEPIS NA ŻUREK NA DOMOWYM ZAKWASIE
(5 porcji)


Składniki :
2 białe kiełbasy
150 g wędzonego boczku
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
mały kawałek pora
1 ½ l wody
500-600 ml zakwasu
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka chrzanu
1 ząbek czosnku
garść majeranku
sól, pieprz
2-3 łyżki śmietany do zup
1 łyżka oleju

Dodatkowo :
jajka
pieczywo


Jak zrobić żurek na domowym zakwasie :
Boczek pokroić w cienkie plastry, następnie na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić boczek, smażyć aż się zarumieni, odstawić z ognia. Marchew, korzeń pietruszki, seler i por obrać, włożyć do garnka. Dołożyć białą kiełbasę, boczek razem z tłuszczem, który się wytopił, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Zalać wodą (1 ½ l), doprowadzić do zagotowania, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 50 minut. Po tym czasie wyciągnąć wszystkie warzywa i białą kiełbasę, wlać zakwas (bezpośrednio przed wlaniem należy go dobrze wymieszać), dodać chrzan, wyciśnięty ząbek czosnku, garść majeranku, 1 płaską łyżkę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Wymieszać, ponownie doprowadzić do zagotowania i gotować pod przykryciem przez 10 minut. W między czasie kiełbasę pokroić w plastry i wrzucić do zupy. Pod koniec gotowania posmakować i w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Na sam koniec dodać śmietanę : do kubeczka ze śmietaną wlać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać, następnie wlać do garnka i zamieszać. Ściągnąć z palnika.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz