Pyszne, słodkie i sycące
ciasteczka z płatkami musli. Do ich przygotowania używam zwykłej mieszanki
płatków owsianych, pszennych, zytnich i kukurydzianych z suszonymi owocami.
Dodatkowo dodaję jeszcze ziarna słonecznika, suszone morele i wiórki kokosowe.
Takie ciastka są świetną przekąską w ciągu dnia! Jeśli zalega Wam gdzieś paczka
musli to już wiecie jak możecie ją wykorzystać :).
PRZEPIS
NA CIASTECZKA MUSLI
(ok.
20 ciastek)
Składniki
:
120 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
170 g mieszanki muesli
50 g ziaren słonecznika
50 g suszonych moreli
30 g wiórków kokosowych
125 g masła
70 g brązowego cukru
1 łyżka miodu
Jak
zrobić ciasteczka z muesli :
W małym garnku umieścić
masło, cukier i miód. Podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie składniki się
rozpuszczą. Odstawić. Do większej miski wsypać mąkę, sodę, muesli, ziarna
słonecznika, posiekane morele i wiórki kokosowe, wymieszać. Wlać masło z cukrem
i miodem, ponownie wymieszać. Z powstałej masy formować małe kulki, mocno
ściskając w rękach. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia, lekko spłaszczyć (piekę je na dwa razy, wszystkie nie mieszczą się
na blasze). Piec w temperaturze 170 stopni na funkcji termoobiegu przez około
10-12 minut (ciastka powinny ładnie się zarumienić). Wyciągnąć, zostawić na
blasze na około 15 minut, ciasteczka zaraz po wyciągnięciu z piekarnika są
miękkie, jak przestygną to stwardnieją. Przełożyć je na kratkę i wstawić drugą
partię.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz