Uwielbiam ten moment
kiedy na straganach pojawiają się sezonowe owoce i warzywa. Pojawienie się
rabarbaru zawsze uświadamia mi, że już za chwilę już za moment pojawią się nasze
polskie, cudowne truskawki, których wyczekuję z jeszcze większą niecierpliwością!
Wracając do rabarbaru – placek z tym owocem to chyba najwspanialsze wiosenne
ciasto! Kwaskowy rabarbar idealnie współgra ze słodką bezą. Ciasto jest proste
i mało czasochłonne. Obowiązkowe w sezonie! Polecam :).
PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM I BEZĄ
Ciasto
kruche :
250 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
125 g zimnego masła
4 żółtka
4-5 łyżek zimnej wody
Rabarbar
:
60 dag rabarbaru
3 łyżki skrobi
ziemniaczanej
2 łyżki drobnego cukru
Beza
:
4 białka
200 g drobnego cukru
1 łyżka skrobi
ziemniaczanej
Jak zrobić ciasto kruche z rabarbarem i bezą:
Przygotować ciasto
kruche : na blat przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło.
Siekać nożem aż z masła zrobią się malutkie kawałeczki. Wówczas zebrać wszystko
razem, zrobić wgłębienie, dodać żółtka i wodę i zagnieść ciasto. Zawinąć w
folię aluminiowa i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto
wyciągnąć, blachę o wymiarze 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić
ciastem, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec w temperaturze 180 stopni
przez około 20 minut (aż ciasto się zarumieni). Wyciągnąć, dostawić.
Rabarbar umyć, osuszyć
i pokroić w 1 cm kawałki. Przesypać do miski, dodać skrobię ziemniaczaną i
cukier, wymieszać.
Przygotować bezę :
białka umieścić w dużej, suchej misce. Ubijać mikserem na wysokich obrotach aż
powstanie sztywna piana, wówczas zacząć dodawać cukier : jednorazowo po 1
łyżce, chwilę miksując po każdym dodaniu. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze
przez chwilę, aż powstanie bardzo gęsta, błyszcząca masa. Wówczas dodać skrobię
ziemniaczaną i krótko zmiksować.
Na podpieczony spód
wysypać rabarbar, wyrównać. Następnie wyłożyć bezę. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do temperatury 170 stopni na funkcji góra-dół. Piec przez 20 minut,
następnie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni jednocześnie ustawiając funkcję
termoobiegu. Suszyć bezę jeszcze przez 15-20 minut. Wyciągnąć, odstawić do
wystudzenia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz