Ciasto kruche z rabarbarem i bezą


Uwielbiam ten moment kiedy na straganach pojawiają się sezonowe owoce i warzywa. Pojawienie się rabarbaru zawsze uświadamia mi, że już za chwilę już za moment pojawią się nasze polskie, cudowne truskawki, których wyczekuję z jeszcze większą niecierpliwością! Wracając do rabarbaru – placek z tym owocem to chyba najwspanialsze wiosenne ciasto! Kwaskowy rabarbar idealnie współgra ze słodką bezą. Ciasto jest proste i mało czasochłonne. Obowiązkowe w sezonie! Polecam :).  


ciasto kruche z rabarbarem i beza


PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM I BEZĄ



Ciasto kruche :
250 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
125 g zimnego masła
4 żółtka
4-5 łyżek zimnej wody

Rabarbar :
60 dag rabarbaru
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki drobnego cukru

Beza :
4 białka
200 g drobnego cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej


Jak zrobić ciasto kruche z rabarbarem i bezą:

Przygotować ciasto kruche : na blat przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło. Siekać nożem aż z masła zrobią się malutkie kawałeczki. Wówczas zebrać wszystko razem, zrobić wgłębienie, dodać żółtka i wodę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiowa i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, blachę o wymiarze 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić ciastem, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (aż ciasto się zarumieni). Wyciągnąć, dostawić.

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w 1 cm kawałki. Przesypać do miski, dodać skrobię ziemniaczaną i cukier, wymieszać.

Przygotować bezę : białka umieścić w dużej, suchej misce. Ubijać mikserem na wysokich obrotach aż powstanie sztywna piana, wówczas zacząć dodawać cukier : jednorazowo po 1 łyżce, chwilę miksując po każdym dodaniu. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez chwilę, aż powstanie bardzo gęsta, błyszcząca masa. Wówczas dodać skrobię ziemniaczaną i krótko zmiksować.

Na podpieczony spód wysypać rabarbar, wyrównać. Następnie wyłożyć bezę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na funkcji góra-dół. Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni jednocześnie ustawiając funkcję termoobiegu. Suszyć bezę jeszcze przez 15-20 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz