Ciasto styropian z
wiśniami to pyszny sernik bez dodatku sera na półkruchym cieście. Masa powstaje
z białek ubitych z cukrem, wymieszanych z proszkiem budyniowym i kwaśną
śmietaną. Ciasto jest delikatne, miękkie, nie tak mocno zbite jak klasyczny
sernik. Jest baaardzo smaczne! Możemy je przygotować z ulubionymi owocami :
świetnie pasują jagody czy brzoskwinie z puszki.
PRZEPIS
NA CIASTO STYROPIAN Z WIŚNIAMI
Ciasto
kruche :
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
100 g cukru pudru
250 g zimnego masła
5 żółtek
Masa
:
1000 g śmietany kwaśnej 18%
5 białek
200 g drobnego cukru
2 opakowania budyniu
śmietankowego bez cukru
Owoce
:
400 g wiśni z kompotu
Dodatkowo
:
cukier puder do
oprószenia
Jak
zrobić ciasto styropian z wiśniami :
Śmietana i jajka
powinny być w temperaturze pokojowej, należy je wyciągnąć z lodówki 3 godziny
przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.
Najpierw przygotować
ciasto kruche : na blat przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i masło.
Posiekać nożem na małe kawałki. Wówczas zebrać wszystko razem, zrobić wgłębienie,
wlać żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie równe części,
każdą zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Wiśnie
dokładnie odsączyć na sicie. Po upływie godziny wyciągnąć 1 połówkę ciasta i
wylepić nią dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (foremka 35x25 cm).
Przygotować masę : białka
umieścić w dużej, suche misce. Ubijać mikserem na wysokich obrotach aż
powstanie sztywna piana. Wówczas dalej miksując dodawać po 1 łyżce cukru. Po
każdym wsypaniu cukru miksować przez chwilę i dodać kolejną łyżkę. Po dodaniu
całego cukru miksować jeszcze przez chwilę, masa powinna być sztywna i
błyszcząca. Następnie wsypać proszek z obu budyniów i krótko zmiksować na
niskich obrotach. Na kilka razy dodawać śmietanę, po każdym dodaniu wymieszać
masę łyżką. Masę wyłożyć na surowy spód. Na niej delikatnie ułożyć wiśnie (nie
wciskać ich!). Wyciągnąć drugą połówkę ciasta i zetrzeć na wierzch na tarce na
grubych oczkach. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Jeśli w trakcie
pieczenia ciasto za bardzo się przyrumieni, należy przykryć je kawałkiem folii
aluminiowej. Po upływie godziny wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić
ciasto do wystudzenia. Następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce (5-6
godzin). Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Lubie ciasto styropian. Z wiśniami musi smakowac jeszcze lepiej 😉
OdpowiedzUsuń