Ekspresowy kurczak teriyaki z ryżem


Ekspresowa, uproszczona wersja klasycznego japońskiego dania – kurczaka w sosie teriyaki. W niespełna 15 minut przygotujecie kawałki mięsa w charakterystycznym słodko-słono-kwaśnym sosie. Tak przygotowanego kurczaka podaję z ryżem i warzywami gotowanymi na parze. To pyszny pomysł na szybki obiad lub kolację na ciepło.   


kurczak teriyaki


PRZEPIS NA EKSPRESOWY KURCZAK TERIYAKI Z RYŻEM
(2 porcje)


Składniki :
1 podwójna pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka oleju
1 łyżka sezamu
szczypiorek


Dodatkowo :
ryż
ulubione, gotowane warzywa


Jak zrobić ekspresowego kurczaka teriyaki :
Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać oba sosy sojowe, miód i ocet ryżowy. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić czosnek i imbir, smażyć na niedużym ogniu przez 1 minutę. Zwiększyć płomień i dodać kurczaka, wlać sos sojowy z miodem i octem ryżowym. Smażyć często mieszając przez około 6-8 minut. Podawać od razu po usmażeniu z ugotowanym ryżem i ulubionymi warzywami. Przed podaniem posypać sezamem i szczypiorkiem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz