Ekspresowa, uproszczona
wersja klasycznego japońskiego dania – kurczaka w sosie teriyaki. W niespełna
15 minut przygotujecie kawałki mięsa w charakterystycznym słodko-słono-kwaśnym
sosie. Tak przygotowanego kurczaka podaję z ryżem i warzywami gotowanymi na
parze. To pyszny pomysł na szybki obiad lub kolację na ciepło.
PRZEPIS
NA EKSPRESOWY KURCZAK TERIYAKI Z RYŻEM
(2
porcje)
Składniki
:
1 podwójna pierś z
kurczaka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo startego
imbiru
3 łyżki jasnego sosu
sojowego
2 łyżki ciemnego sosu
sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka oleju
1 łyżka sezamu
szczypiorek
Dodatkowo
:
ryż
ulubione, gotowane
warzywa
Jak
zrobić ekspresowego kurczaka teriyaki :
Piersi z kurczaka
pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. W miseczce
wymieszać oba sosy sojowe, miód i ocet ryżowy. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oleju, wrzucić czosnek i imbir, smażyć na niedużym ogniu przez 1 minutę. Zwiększyć
płomień i dodać kurczaka, wlać sos sojowy z miodem i octem ryżowym. Smażyć
często mieszając przez około 6-8 minut. Podawać od razu po usmażeniu z
ugotowanym ryżem i ulubionymi warzywami. Przed podaniem posypać sezamem i
szczypiorkiem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz