Prosty przepis na
pyszne, delikatne w smaku risotto z dodatkiem zielonych szparagów. To fajny
pomysł na obiad lub kolację we dwoje w towarzystwie kieliszka dobrego wina. Sezon
na to warzywo jest dość krótki, zatem korzystajcie! :) Dobrym pomysłem jest
przygotowywanie większej ilości bulionu, porcjowanie i mrożenie. Wówczas takie
risotto przygotujecie w niecałe 30 minut.
PRZEPIS
NA RISOTTO ZE SZPARAGAMI
(2
porcje)
Składniki
:
200 g ryżu arborio
700 ml bulionu
warzywnego
200 ml białego wytrawnego
lub półwytrawnego wina
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
pęczek zielonych szparagów
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól
parmezan
Jak
zrobić risotto ze szparagami :
Bulion zagotować. Cebulę
i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. W
garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć
przez 1 minutę. Dodać ryż, smażyć kolejną minutę, często mieszając. Następnie
wlać wino, gotować przez około 1-2 minuty aż alkohol odparuje. Wlewać gorący
bulion, jednorazowo 1 chochlę. Gotować na średnim ogniu, często mieszając.
Kiedy ryż wchłonie bulion wlać kolejną chochlę i tak aż do skończenia płynu. W
między czasie przygotować szparagi : przepłukać pod bieżącą wodą, oderwać
końcówki (same ułamią się w odpowiednim miejscu). Szparagi pokroić na 2-3 cm
kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić szparagi, oprószyć odrobiną
soli i smażyć często mieszając przez 5 minut. Odstawić na bok. Do risotto dodać
szczyptę soli i 1 łyżkę startego parmezanu. Pod koniec gotowania dodać
szparagi, wymieszać, nakładać na talerze. Posypać startym parmezanem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz