Większość z was lubi i
je smażoną rybę, ale ile można w kółko jeść to samo :). Dzisiaj pokazuję jak w
bardzo prosty sposób urozmaicić smażone filety z dorsza. Wystarczy do mąki
dodać odrobinę przyprawy curry i już wszystko smakuje inaczej :). Tak
przygotowaną rybę można podać z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami lub
ziemniaczanym puree i ulubioną surówką.
PRZEPIS
NA SMAŻONEGO DORSZA W PANIERCE CURRY
(2
porcje)
Składniki
:
2 filety dorsza ze
skórą
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka przyprawy curry
sól, pieprz
olej do smażenia
Jak
przygotować smażonego dorsza w panierce curry :
Rybę osuszyć na
papierowym ręczniku. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Na talerzu wymieszać
mąkę i przyprawę curry. Obtoczyć rybę w panierce, nadmiar lekko strząsnąć.
Smażyć na rozgrzanym oleju, najpierw od strony skóry, później przełożyć na
druga stronę. Smażyć przez około 2-3 minuty z każdej strony. Przełożyć na
talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć
na czysty talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz