Śmietanowiec z
galaretką to proste ciasto bez pieczenia, przygotowywane na bazie kwaśnej
śmietany z dużą ilością galaretki. Smakuje trochę jak sernik na zimno :).
Świetne ciasto na lato. Dzieci je uwielbiają!
PRZEPIS
NA ŚMIETANOWIEC Z GALARETKĄ
Składniki
:
900 g gęstej, kwaśnej śmietany
18%
3 galaretki w różnych
kolorach
100 g cukru pudru
30 g żelatyny
Jak
zrobić śmietanowiec z galaretką :
Dwie galaretki
rozpuścić, każdą w 300 ml gorącej wody. Przelać do płaskiego naczynia, odstawić
do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce.
Śmietana powinna być w
temperaturze pokojowej. Należy ją wyciągnąć przynajmniej 3 godziny przed
przygotowywaniem ciasta.
Żelatynę przesypać do
małego garnuszka, zalać 60 ml wody, następnie postawić na palniku, na bardzo
małym ogniu i mieszać aż cała się rozpuści. Żelatyny nie wolno doprowadzić do
zagotowania, bo straci swoje właściwości żelujące! Odstawić do przestudzenia.
Śmietanę przelać do
miski, dodać cukier, miksować na małych obrotach przez kilka chwil, aż cukier
się rozpuści. Do przestudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę śmietany, wymieszać,
następnie dodać jeszcze 2 łyżki i dokładnie wymieszać. Wlewać do śmietany
jednocześnie miksując na niskich obrotach. Galaretki wyciągnąć z lodówki,
pokroić w naczyniu, przełożyć do masy śmietanowej i wymieszać. Ciasto przelać
do foremki 24x24 cm wyłożonej folią spożywczą. Wyrównać i odstawić na kilka
godzin do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Odstawić
do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie lekko gęstnieć wylać ją na wierzch
ciasta i ponownie ostawić foremkę do lodówki, do czasu aż galaretka stężeje.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Ciasto bardzo smaczne dla mnie trochę za mało cukru ale to rzecz gustu
OdpowiedzUsuń