Pyszna zapiekanka
makaronowa z brokułem, podsmażonymi pieczarkami z cebulką, chrupiącym boczkiem,
sosem na bazie śmietany i serem. Świetny pomysł na sycący posiłek dla całej
rodziny.
( 4 porcje)
Składniki
:
300 g makaronu świderki
1 brokuł
200 g małych pieczarek
200 g boczku wędzonego
1 cebula
200 ml śmietany do zup
i sosów 18%
1 ząbek czosnku
3 garście sera startego
na dużych oczkach
oliwa
sól, pieprz
Jak zrobić zapiekankę makaronową z brokułami, pieczarkami i boczkiem:
Makaron ugotować al dente
(1 minutę krócej niż zaleca producent). Przelać zimną wodą, odstawić. Cebulę
obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki poprzekrawać na pół. Boczek pokroić w
cienkie plastry, następnie na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy, wrzucić cebulę, po minucie dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem.
Smażyć razem przez kilka minut, aż pieczarki lekko się zarumienią. Przełożyć na
talerz, odstawić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić boczek i smażyć aż
zrobi się chrupiący. Dołożyć do pieczarek. Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić
do osolonej, gotującej się wody. Gotować przez 3 minuty, wyciągnąć z wody na
talerz. Śmietanę przelać do miseczki, dodać 10 łyżek wody, wyciśnięty ząbek
czosnku i szczyptę soli i pieprzu, wymieszać. Do większego naczynia
żaroodpornego przesypać makaron. Dodać pieczarki z cebulą i boczkiem, brokuł, 1
garść sera i cały sos, wymieszać. Posypać resztą sera. Piec w temperaturze 190
stopni przez około 25 minut.
Jeśli
wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!
Dziś robię na drugie danie, już się nie mogę doczekać:)
OdpowiedzUsuńZrobiłem i czekam żeby skosztować
OdpowiedzUsuń