Prosta i bardzo smaczna
zupa pieczarkowa z dodatkiem ziemniaków, marchewki, korzenia pietruszki i selera.
Jest gęsta i sycąca. Przygotowuję ją na wywarze warzywnym, ale można również
użyć bulionu drobiowego. Jeśli lubimy zupę można zabielić. Przypominam również inną
wersję zupy pieczarkowej, gotowanej na rosole z dodatkiem makaronu – klik.
PRZEPIS
NA ZUPĘ PIECZARKOWĄ Z ZIEMNIAKAMI
(3
porcje)
Składniki
:
300 g małych pieczarek
1 l wywaru warzywnego
½ cebuli
1 marchewka
½ małego korzenia
pietruszki
mały kawałek selera
2 małe ziemniaki
2 łyżki oliwy
natka pietruszki
sól, pieprz
Jak
zrobić zupę pieczarkową z ziemniakami :
Pieczarki umyć, pokroić
w grubsze plastry. Cebulę, marchew, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki obrać.
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Bulion zagotować. W garnku rozgrzać 2 łyżki
oliwy, wrzucić cebulę, smażyć przez 1 minutę. Dodać pieczarki, oprószyć solą i
pieprzem, smażyć kilka minut aż przestaną być surowe. Następnie dodać marchew, korzeń
pietruszki i seler, smażyć razem przez kolejne 5 minut często mieszając. Wlać
gorący bulion, doprowadzić do zagotowania, następnie zmniejszyć ogień i gotować
pod przykryciem przez 10 minut. Na koniec dodać ziemniaki, sporą szczyptę soli
i gotować jeszcze około 6-7 minut (aż ziemniaki zmiękną).
Brak komentarzy
Prześlij komentarz