Zupa pieczarkowa z ziemniakami


Prosta i bardzo smaczna zupa pieczarkowa z dodatkiem ziemniaków, marchewki, korzenia pietruszki i selera. Jest gęsta i sycąca. Przygotowuję ją na wywarze warzywnym, ale można również użyć bulionu drobiowego. Jeśli lubimy zupę można zabielić. Przypominam również inną wersję zupy pieczarkowej, gotowanej na rosole z dodatkiem makaronu – klik.


zupa pieczarkowa z ziemniakami


PRZEPIS NA ZUPĘ PIECZARKOWĄ Z ZIEMNIAKAMI
(3 porcje)


Składniki :
300 g małych pieczarek
1 l wywaru warzywnego
½ cebuli
1 marchewka
½ małego korzenia pietruszki
mały kawałek selera
2 małe ziemniaki
2 łyżki oliwy
natka pietruszki
sól, pieprz


Jak zrobić zupę pieczarkową z ziemniakami :
Pieczarki umyć, pokroić w grubsze plastry. Cebulę, marchew, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki obrać. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Bulion zagotować. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, smażyć przez 1 minutę. Dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć kilka minut aż przestaną być surowe. Następnie dodać marchew, korzeń pietruszki i seler, smażyć razem przez kolejne 5 minut często mieszając. Wlać gorący bulion, doprowadzić do zagotowania, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Na koniec dodać ziemniaki, sporą szczyptę soli i gotować jeszcze około 6-7 minut (aż ziemniaki zmiękną).

Brak komentarzy

Prześlij komentarz