Fantastyczna wiosenna
zupa z zielonymi szparagami, ziemniakami i wędzonym boczkiem. Całość doprawiona
koperkiem i zabielona kwaśną śmietaną. Zupa jest pyszna i kremowa. Obowiązkowa
w sezonie na szparagi!
PRZEPIS
NA ZUPĘ ZE SZPARAGAMI
(4
porcje)
Składniki
:
10 zielonych szparagów
150 g wędzonego boczku
1 mała cebula
4 średnie ziemniaki
1 l bulionu drobiowego
100 g kwaśnej śmietany
18% do zup i sosów
1 łyżka koperku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Jak
zrobić zupę ze szparagami :
Szparagi przepłukać pod
wodą, ułamać końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu) i wyrzucić.
Pozostałą część szparagów pokroić na 1-2 cm kawałki, główki zostawić w całości.
Boczek pokroić na cienkie plastry, następnie na mniejsze kawałki. Cebulę i
ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Bulion zagotować. Na patelnie wrzucić
boczek, smażyć aż tłuszcz się wytopi a boczek zrobi się chrupiący. Przełożyć go
na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić
cebulę, smażyć przez 1-2 minuty. Dodać boczek i ziemniaki i przez chwilę smażyć
razem często mieszając. Wlać gorący bulion, dodać szczyptę soli, doprowadzić do
zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 10 minut
(aż ziemniaki będą miękkie). Na koniec dodać szparagi i posiekany koperek,
gotować jeszcze przez 1-2 minuty, ściągnąć z palnika. Śmietanę umieścić w małej
miseczce, dolać kilka łyżek gorącej zupy, połączyć, następnie wlać śmietanę do zupy
i wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Super że jest napisane aby obrać szparagi..
OdpowiedzUsuńNigdy nie obierałam zielonych szparagów, nie widzę takiej potrzeby :)
Usuń