Na młodą kapustę czekam
co roku z ogromną niecierpliwością. Kiedy jest już dostępna, powstają takie oto
wspaniałości! :) Wiosenna wersja łazanek z młodą kapustą zamiast kiszonej,
boczkiem, kiełbasą i świeżym koperkiem. Proste, nieskomplikowane danie dobre i
na obiad i na kolację.
PRZEPIS NA ŁAZANKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ, BOCZKIEM I KIEŁBASĄ
(2
porcje)
Składniki
:
700 g młodej kapusty
1 cebula
150 g wędzonego boczku
½ małej kiełbasy, np.
śląskiej
80 g makaronu łazanki
1 łyżka oleju
sól, pieprz
świeży koperek
Jak zrobić łazanki z młoda kapustą, boczkiem i kiełbasą:
Kapustę pokroić na
mniejsze kawałki. Wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować przez 5-8
minut. Kapusta powinna zmięknąć, ale nadal być jędrna. Odcedzić na sicie, przełożyć
z powrotem do garnka. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić na
cienkie plastry, następnie na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokroić na cztery,
następnie na plastry. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę,
oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przez 2-3 minuty, dodać boczek i kiełbasę. Smażyć
razem co jakiś czas mieszając aż boczek z kiełbasą lekko się zarumienią.
Makaron ugotować według informacji na opakowaniu. Przesmażoną cebulę z boczkiem
i kiełbasą oraz ugotowany makaron dodać do kapusty. Wymieszać, nakładać do
miseczek, posypać świeżym koperkiem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz