Pyszne, puszyste i mięciutkie
drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem. W sam raz na śniadanie lub
podwieczorek. Rozpływają się w ustach! Takich drożdżówek w sezonie truskawkowym
nie może zabraknąć!
PRZEPIS
NA DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI, KRUSZONKĄ I LUKREM
(10
sztuk)
Zaczyn :
35 g świeżych drożdży
100 g cukru
250 ml letniego mleka
Ciasto
:
525 g mąki pszennej
szczypta soli
80 g masła
1 jajko
Owoce
:
500 g truskawek
mąka ziemniaczana
Kruszonka
:
70 g mąki pszennej
50 g zimnego masła
30 g cukru
Lukier
:
¾ szklanki cukru pudru
3-4 łyżki gorącej wody
Dodatkowo
:
1 jajko
Jak
zrobić drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem :
Najpierw przygotować
zaczyn : wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać, odstawić na
10-15 minut. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Do drugiej miski
przesiać mąkę, dodać sól, przestudzone masło, jajko i gotowy zaczyn. Mieszać
łyżką aż składniki się połączą, następnie przełożyć na blat i wyrabiać przez
około 5 minut. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Ponownie umieścić w
misce, zakryć ją kuchenną ściereczką i odstawić na 20 minut. W tym czasie
przygotować owoce i kruszonkę. Truskawki umyć, odciąć szypułki. Składniki
kruszonki umieścić w misce, rozcierać palcami aż powstaną okruchy. Ciasto
podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę zaciągając ciasto pod
spód. Układać na blasze do pieczenia i lekko spłaszczać dłonią. W każdej
drożdżówce zrobić wgłębienie na owoce za pomocą szklanki, przyciskając ją do
samego dołu. Każde wgłębienie poprawić jeszcze palcami. Do środka wsypać trochę
mąki ziemniaczanej, włożyć po 3-4 truskawki (duże można przekroić na pół). Boki
drożdżówek posmarować rozmąconym jajkiem. Wierzch posypać kruszonką. Piec w
temperaturze 190 stopni przez około 15-17 minut. Wyciągnąć, odstawić do
wystudzenia, następnie przygotować lukier. Składniki na lukier umieścić w
kubeczku i dokładnie wymieszać, jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru
pudru, jeśli za gęsty dodać odrobinę wody. Gotowym lukrem polać drożdżówki.
Czy te bułeczki po włożeniu nadzienia zostawić do wyrośnięcia czy od razu upiec
OdpowiedzUsuńOd razu piec :).
UsuńMożna użyć mrożonych truskawek ?
OdpowiedzUsuń