Smaczny pomysł na
szybki obiad i wykorzystanie zielonych szparagów. Rybę i szparagi polewamy
rozpuszczonym masłem z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Zawijamy w folię
i pieczmy. Za jednym zamachem przygotowujemy i rybę i warzywa. Aktualnie mamy
sezon na młode ziemniaczki i takie też przygotowałam do tego zestawu, ale
pasuje tak naprawdę wszystko : puree ziemniaczane, pieczone ziemniaczki czy
frytki też będą ok. Masło, którym polewamy rybę i warzywa tworzy
czosnkowo-pietruszkowy sos, w którym maczam upieczone szparagi, smakują wtedy
obłędnie! Polecam do wypróbowania :)
PRZEPIS
NA ŁOSOSIA PIECZONEGO ZE SZPARAGAMI
(2
porcje)
Składniki
:
2 filety z łososia po
ok. 125 g
12 zielonych szparagów
1 duży ząbek czosnku
2 łyżeczki posiekanej
natki pietruszki
2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Jak
przygotować łososia pieczonego ze szparagami :
Filety z łososia
oprószyć z obu stron solą i pieprzem, ułożyć na większym kawałku folii
aluminiowej (każdy na osobnym). Polać sokiem z cytryny. Czosnek posiekać, wrzucić
do garnuszka razem z natką pietruszki i masłem. Podgrzewać na małym ogniu aż
masło się rozpuści, ściągnąć z palnika dodać szczyptę soli i wymieszać.
Szparagi opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. Odłamać
końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu) i wyrzucić. Szparagi ułożyć
obok łososia. Rybę i warzywa polać masłem z czosnkiem i pietruszką. Folię
zawinąć w paczuszkę. Piec w temperaturze 200 stopni przez 12-13 minut.
Niestety wyszło surowe i musiałam wydłużyć czas pieczenia :( Ale przepis bardzo ciekawy, dziękuję!
OdpowiedzUsuńNo cóż, każdy piekarnik piecze ciut inaczej :) mam nadzieję, że smakowało :) dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Usuń