To chyba najłatwiejsze
ciasto z truskawkami jakie znam! Piekę je co roku w sezonie i zawsze znika tego
samego dnia :) To prosta tarta, do której przygotowania nie potrzebujemy nawet
foremki. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy, nakładamy posypkę ze zmielonych
migdałów, cukru i mąki ziemniaczanej, na to owoce, zawijamy boki i pieczemy.
Ciasto jest niepozorne, ale bardzo, bardzo dobre! Najbardziej lubię je za dużą
ilość truskawek, które rozpływają się w ustach! Polecam :).
PRZEPIS
NA PROSTĄ TARTĘ Z TRUSKAWKAMI
Ciasto
kruche :
225 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
szczypta soli
125 g zimnego masła
2 łyżki kwaśnej
śmietany
Posypka
:
3 łyżki zmielonych
migdałów
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Owoce
:
600 g truskawek
Jak
zrobić prostą tartę z truskawkami :
Przygotować ciasto
kruche : na blat przesiać mąkę, dodać cukier puder, szczyptę soli. Dodać masło,
siekać nożem na malutkie kawałeczki. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć
w folię aluminiową i schować do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować
posypkę i owoce. Wszystkie składniki posypki wymieszać razem. Truskawki
przepłukać, odciąć szypułki. Duże truskawki pokroić na 3 grubsze plastry, małe
przekroić na pół. Wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować na blacie podsypanym
mąką. Powinno mieć średnicę około 30 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia. Środek posypać warstwą zmielonych migdałów z cukrem i mąką
ziemniaczaną, pozostawiając niewielki margines wolny. Na posypkę ułożyć owoce. Zawinąć
boki ciasta ściśle do owoców. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40
minut (aż boki ładnie się zarumienią). Wyciągnąć, odstawić do całkowitego
wystudzenia.
Apetyczne!
OdpowiedzUsuń