Lekka, świeża, kolorowa
i chrupiąca sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czerwonej papryki, ogórka
i kukurydzy. Całość polana klasycznym winegretem. Sałatkę najlepiej przygotować
około pół godziny wcześniej, żeby smaki się przegryzły :). Świetnie pasuje jako
dodatek do obiadu, do dań mięsnych i ryb, a także jako sałatka do dań z grilla.
PRZEPIS
NA SAŁATKĘ Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
(4
porcje)
Składniki :
½ kapusty pekińskiej
1 papryka czerwona
1/3 świeżego ogórka
4-5 łyżek kukurydzy
sól
Dressing :
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu
sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej :
Z kapusty oderwać
wierzchnie liście, przepłukać, osuszyć i poszatkować. Pokrojoną kapustę
umieścić w misce, oprószyć solą, wymieszać. Paprykę pozbawić gniazda
nasiennego, pokroić w paski, następnie na mniejsze kawałki. Ogórka pokroić na cztery, następnie na plastry. Razem z
papryką i kukurydzą dodać do kapusty. Przygotować dressing : w małej miseczce
lub szklance umieścić oliwę, ocet i po szczypcie soli oraz pieprzu. Wymieszać,
polać sałatkę. Odstawić na 20-30 minut, wymieszać i w razie potrzeby doprawić
jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz