Sernik na zimno na serkach homogenizowanych z truskawkami i galaretką


Proste ciasto przygotowywane na spodzie z biszkoptów i waniliowych serkach homogenizowanych z galaretką i truskawkami. Obowiązkowe w sezonie na truskawki! Bardzo smaczne, lekkie, idealne na lato i upały, które aktualnie mamy, uff :).

sernik na zimno na serkach homogenizowanych z truskawkami i galaretka

PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO NA SERKACH HOMOGENIZOWANYCH Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ


Składniki :
800 g waniliowego serka homogenizowanego
200 ml śmietanki 30%
5 łyżek cukru pudru
30 g żelatyny
100 ml zimnej wody
100 g okrągłych biszkoptów
2 galaretki truskawkowe
400 g truskawek


Jak zrobić sernik na zimno na serkach homogenizowanych z truskawkami i galaretką :
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć biszkopty. Żelatynę umieścić w małym garnuszku, zalać zimną wodą (100 ml), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać na małym ogniu aż cała żelatyna się rozpuści (nie należy doprowadzić do zagotowania żelatyny, bo wówczas straci swoje właściwości i masa nie stężeje!). Do większej miski przelać dobrze schłodzoną śmietankę, ubić na wysokich obrotach na sztywno. Pod koniec zmniejszyć obroty i dodać cukier puder. Do ubitej śmietanki na dwa razy dodać serek homogenizowany, po każdym dodaniu krótko zmiksować na małych obrotach. Do lekko przestudzonej żelatyny (jeśli za bardzo zgęstniała można ją przez krótką chwilę podgrzać na małym ogniu) dodać kilka łyżek masy i wymieszać. Przelać do masy i krótko zmiksować. Masę przelać do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin aż dobrze stężeje. Truskawki umyć, odciąć szypułki, duże pokroić na 3 grubsze plastry, mniejsze poprzekrawać na pół. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Owoce ułożyć na cieście, zalać tężejąca już galaretką. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin. Przechowywać w lodówce.

1 komentarz