Ostatnio odświeżałam i
przypominałam przepis na gołąbki pieczone - klik. Dzisiaj pokazuję jak zrobić
tradycyjne, polskie, gotowane gołąbki. Za pierwszym razem ich przygotowanie
może nieco przerażać, jest dość czasochłonne, ale uwierzcie praktyka czyni
mistrza i za każdym kolejnym razem pójdzie wam lepiej i szybciej :). U mnie w
domu do farszu na gołąbki zawsze dawało się surowy ryż, nie ma opcji, żeby
przez półtorej godziny gotowania nadal był surowy! To też zaoszczędza odrobinę
czasu, bo nie musicie go wcześniej specjalnie gotować i studzić. Bardzo ważne
jest ułożenie gołąbków w garnku, jeśli nie będą ułożone dostatecznie ściśle
przy sobie, mogą niestety „popłynąć” kiedy zaczną się gotować. Ja w każdą wolną
szparkę wciskam jeszcze kawałki liści, na wszelki wypadek :). Podana porcja
sosu do tej ilości gołąbków jest spora, jeśli nie jecie dużo sosu, zróbcie połowę
porcji. U mnie zawsze jemy go bardzo dużo! :)
PRZEPIS
NA TRADYCYJNE GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY
(ok.
20 sztuk)
Składniki
:
2 główki dużej, młodej
kapusty
1 ½ kg mielonego mięsa
wieprzowego
1 duża cebula
100 g surowego ryżu
1 duże jajko
sól, pieprz
Sos
pomidorowy :
1 ½ l wywaru z
gotowania gołąbków
1 l passaty pomidorowej
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej
papryki
sól, pieprz
4 łyżki mąki pszennej
Jak
zrobić tradycyjne gołąbki z młodej kapusty :
Przygotować
kapustę : obrać ją z wierzchnich liści, wyciąć głąb. W dużym
garnku zagotować wodę, włożyć kapustę i gotować przez 10-15 minut (aż liście
zaczną same odchodzić). Jeśli cała kapusta nie jest zakryta wodą, należy ją w
połowie czasu przewrócić na drugą stronę. Sparzoną kapustę wyciągnąć i odstawić
do odcedzenia i wystygnięcia. Z ostudzonej kapusty delikatnie ściągać liście i
odkładać na duży talerz. Następnie delikatnie odkroić zgrubienie przy każdym
liściu.
Przygotować
farsz : mięso umieścić w misce, dodać pokrojoną w kostkę
cebulę, surowy ryż, jajko oraz 5 łyżeczek soli i 1 płaską łyżeczkę pieprzu.
Dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liście kapusty, zawijać jak krokiety.
Dno dużego garnka wyłożyć nieużytymi, małymi liśćmi kapusty. Na nich ściśle,
jeden obok drugiego układać gołąbki zawinięciem do dołu. W wolne miejsca również
włożyć liście kapusty. Zalać do przykrycia wodą z gotowania kapusty. Wstawić na
małym ogniu, doprowadzić do zagotowania i gotować pod przykryciem przez około
90 minut (lub do miękkości kapusty).
Przygotować
sos : do innego garnka odlać 1 ½ l wywaru z gotowania
gołąbków, zagotować, wlać passatę, dodać cukier, oregano, słodką paprykę oraz
dużą szczyptę soli i pieprzu. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować
przez 10 minut. Posmakować , doprawić solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z zimną
wodą, tak, żeby nie było grudek (można użyć blendera ręcznego). Mikstura nie
może być zbyt gęsta. Wlewać do gotującego się sosu, jednocześnie go mieszając
(najlepiej trzepaczką rózgową). Ponownie zagotować. Gotowym sosem zalać gołąbki
lub przełożyć je do garnka z sosem i chwilę gotować razem. Ściągnąć z palnika.
Zrobiłam ściśle wedle przepisu. Wyszły pyszne!! Mamy obiad na dwa dni i jeszcze trochę zamroziłam. Polecam z czystym sumieniem
OdpowiedzUsuń