Orkisz to jeden z najstarszych
rodzajów pszenicy, przez jakiś czas zapomniany, teraz wraca do łask. Jest
zdrowszą alternatywą dla zwykłej pszenicy, ma bogatszy skład i prozdrowotne
właściwości. Dzisiejsze bułki upiekłam z mąki orkiszowej jasnej z dodatkiem
mąki orkiszowej razowej. Dobrze wyrastają, są puszyste i mięciutkie. Mają
charakterystyczny, lekko orzechowy smak. Polecam do wypróbowania :).
PRZEPIS
NA BUŁKI ORKISZOWE
(8-10
sztuk)
Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
Ciasto :
400 g jasnej mąki
orkiszowej
100 g mąki orkiszowej
typ 1850
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
250 ml letniej wody
Dodatkowo :
ziarna siemienia
lnianego
Jak zrobić bułki orkiszowe :
Przygotować zaczyn :
wszystkie składniki wymieszać w miseczce, odstawić na 10-15 minut. Do większej
miski przesiać oba rodzaje mąki orkiszowej, dodać sól, olej, wodę i gotowy
zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 4-5 minut. Miskę zakryć
kuchenna ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym
czasie wyciągnąć je na blat, oprószyć odrobiną mąki i podzielić na 8-10 równych
części. Każda dodatkowo obsypać jeszcze odrobiną mąki i formować bułeczki,
zaciągając ciasto do dołu. Bułki układać w odstępach na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia
na 30 minut. Bezpośrednio przed pieczeniem każda bułeczkę posmarować wodą i
posypać siemieniem lnianym. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25
minut. Wyciągnąć, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz