Klasyczne ciasto drożdżowe
z owocami, dzisiaj z borówką amerykańską i kruszonką. W ubiegłym tygodniu
piekłam je dwa razy, uwielbiamy je u mnie w domu :). Nieodłącznie kojarzy się z
latem i nie ma zmiłuj, w sezonie musi być choć raz!
PRZEPIS
NA CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKA I KRUSZONKĄ
Zaczyn
:
35 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
200 ml letniego mleka
Ciasto
:
600 g mąki pszennej
125 g cukru
szczypta soli
100 g masła
3 duże jajka
Owoce
:
400 g borówki
amerykańskiej
Kruszonka
:
100 g mąki pszennej
75 g cukru
50 g zimnego masła
Jak
zrobić ciasto drożdżowe z borówka amerykańską i kruszonką :
Jajka powinny być w temperaturze
pokojowej, należy je wyciągnąć na 3 godziny przez rozpoczęciem przygotowywania
ciasta.
Przygotować zaczyn :
wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15
minut. Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Do większej miski przesiać
mąkę, dodać cukier, sól, masło, jajka i
gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 5 minut. Miskę zakryć
kuchenną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na półtorej godziny. Po tym
czasie przełożyć je do blachy (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi
dłońmi równomiernie rozprowadzić po blasze. Na wierzch wysypać owoce, lekko
wcisnąć je w ciasto. Następnie przygotować kruszonkę : mąkę, cukier i masło
umieścić w misce, rozcierać między palcami aż powstaną grudki. Gotową kruszonką
posypać ciasto i owoce. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne około półtorej
godziny (ciasto powinno urosnąć mniej więcej do brzegu foremki). Piec w
temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wyciągnąć, odstawić do całkowitego
wystudzenia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz