Gulasz z indyka to świetna
alternatywa dla gulaszu wołowego czy wieprzowego. Jest lżejszy, a równie
smaczny! Przygotowuję go z mięsa gulaszowego, które kupuję u rzeźnika, można
też użyć mięsa z udźca z indyka, ale wówczas
czas gotowania ulegnie zmianie. Przygotowuję go z dodatkiem pieczarek i
czerwonej papryki. Podaję najczęściej z kaszą pęczak lub gryczaną, pasują też
ziemniaki i makaron.
PRZEPIS
NA GULASZ Z INDYKA
(4-6
porcji)
Składniki :
700 g mięsa z indyka na
gulasz
150 g małych pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
600 ml wywaru warzywnego
1 łyżka ciemnego sosu
sojowego
1/3 łyżeczki ostrej
papryki
½ łyżeczki słodkiej
papryki
1 czubata łyżeczka mąki
pszennej
1 czubata łyżeczka mąki
ziemniaczanej
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Jak
zrobić gulasz z indyka :
Mięso z indyka pokroić
na mniejsze kawałki. Pieczarki umyć, poprzekrawać na pół. Cebulę i czosnek
obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plastry. Wywar warzywny podgrzać. W większym garnku
rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć przez 2-3 minuty. Dodać
1 łyżkę oliwy oraz mięso, oprószyć solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Wymieszać,
smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas dodać pieczarki, ponownie oprószyć
solą i pieprzem. Smażyć razem przez kolejne 2-3 minuty. Wlać wywar i sos
sojowy. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem
przez około 30 minut (lub do miękkości mięsa). W tym czasie z papryki wykroić
gniazdo nasienne, resztę warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Kiedy mięso z
indyka będzie już kruche, dodać paprykę i gotować jeszcze przez około 10 minut.
Na sam koniec w małej miseczce wymieszać obie mąki i odrobinę zimnej wody. Wlać
do gotującego się gulaszu, jednocześnie go mieszając. Doprowadzić do
zagotowania, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Ściągnąć z
palnika.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz