Gulasz z indyka


Gulasz z indyka to świetna alternatywa dla gulaszu wołowego czy wieprzowego. Jest lżejszy, a równie smaczny! Przygotowuję go z mięsa gulaszowego, które kupuję u rzeźnika, można też użyć mięsa  z udźca z indyka, ale wówczas czas gotowania ulegnie zmianie. Przygotowuję go z dodatkiem pieczarek i czerwonej papryki. Podaję najczęściej z kaszą pęczak lub gryczaną, pasują też ziemniaki i makaron.

gulasz z indyka

PRZEPIS NA GULASZ Z INDYKA
(4-6 porcji)


Składniki :
700 g mięsa z indyka na gulasz
150 g małych pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
600 ml wywaru warzywnego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1/3 łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oliwy
sól, pieprz

Jak zrobić gulasz z indyka :
Mięso z indyka pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki umyć, poprzekrawać na pół. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plastry.  Wywar warzywny podgrzać. W większym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć przez 2-3 minuty. Dodać 1 łyżkę oliwy oraz mięso, oprószyć solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Wymieszać, smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas dodać pieczarki, ponownie oprószyć solą i pieprzem. Smażyć razem przez kolejne 2-3 minuty. Wlać wywar i sos sojowy. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 30 minut (lub do miękkości mięsa). W tym czasie z papryki wykroić gniazdo nasienne, resztę warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Kiedy mięso z indyka będzie już kruche, dodać paprykę i gotować jeszcze przez około 10 minut. Na sam koniec w małej miseczce wymieszać obie mąki i odrobinę zimnej wody. Wlać do gotującego się gulaszu, jednocześnie go mieszając. Doprowadzić do zagotowania, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Ściągnąć z palnika.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz