Ogórki małosolne to nic
innego jak krótko kiszone ogórki gruntowe. Ich przygotowanie jest banalnie
proste, każdy sobie poradzi :). Czas oczekiwania to około 3-4 dni. Ich smak w
dużej mierze zależy od jakości ogórków, dlatego polecam poszukać sprawdzonego
źródła :). Ja przygotowuję ogórki w słoiku o pojemności 1.3 l, to porcja w sam
raz, gotowe ogórki trzeba szybko zjeść, bo zaczną się psuć więc nie ma sensu
przygotowywać bardzo dużych porcji (chyba, że macie wielu chętnych do jedzenia
domowników :)). Ja wstawiam mniej, ale często. Sezon na ogórki jest krótki,
korzystajcie! :)
PRZEPIS
NA OGÓRKI MAŁOSOLNE
Składniki
:
80 dag ogórków
gruntowych
6 gałązek kopru
6 cm korzenia chrzanu
3 ząbki czosnku
1 litr wody
1 łyżka soli
Jak
zrobić ogórki małosolne :
Wodę zagotować, dodać
sól, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ogórki umyć. Korzeń chrzanu i czosnek
obrać. Korzeń chrzanu pokroić na 6 mniejszych kawałków, czosnek poprzekrawać
wzdłuż na pół. Na dnie czystego słoika (1.3 l lub trochę większy) ułożyć 2
gałązki kopru, 2 kawałki korzenia chrzanu i czosnku. Następnie układać ogórki,
ponownie włożyć koper, chrzan i czosnek. Znowu ogórki i na koniec koper, chrzan
i czosnek. Ogórki układać tak, żeby nie wypłynęły po zalaniu zalewą. Na koniec
zalać ogórki ostudzoną wodą z solą, wierzch słoika zakryć gazą i odstawić go na
blat kuchenny. Ogórki powinny być gotowe po 3-4 dniach.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz