Sezon na truskawki
niebawem się skończy, więc to ostatni lub jeden z ostatnich przepisów z tymi
owocami w tym roku :). Pierogi z truskawkami to klasyk, który przygotowuję
chociaż raz latem. Świetnie smakują z dodatkiem dobrej, kwaśnej śmietany i
cukru. Chyba nie znam nikogo kto by za nimi nie przepadał! Są proste i szybkie
w przygotowaniu. Ciasto do pierogów z owocami przygotowuję jak zwykle, z
dodatkiem oleju, który sprawia, że jest elastyczne. Kiedy faszeruję pierogi
owocami, nie rozwałkowuję ciasta tak mocno jak do innych farszy i wycinam większe
kółka, żeby nie naciągać zbyt mocno ciasta przy zalepianiu.
PRZEPIS
NA PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
(ok.
25 sztuk)
Ciasto na pierogi z
tego przepisu – klik.
Farsz
:
200 g truskawek
Do
podania :
kwaśna śmietana
cukier
Jak zrobić pierogi z truskawkami :
Przygotować ciasto na
pierogi według podanego przepisu. Gotowe ciasto obsypać mąką i przykryć
ściereczką. Truskawki umyć, odciąć szypułki. Dokładnie osuszyć, na przykład na
papierowym ręczniku. Duże truskawki przekroić wzdłuż na pół, mniejsze zostawić
w całości. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Ciasto nie może być rozwałkowane
zbyt cienko a wycinane kółka za małe. Wycinać kółka i na każdym układać
truskawkę, delikatnie zalepiać. Układać
na kuchennym ręczniku oprószonym mąką. Wrzucić do osolonej, gotującej się wody.
Gotować przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać z kwaśną
śmietaną i cukrem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz