Kolejna propozycja na
roladki ze zmielonej piersi z kurczaka. Poprzednim razem pokazywałam roladki z
serem – klik, dzisiaj przepis na roladki faszerowane porem i marchewką. Ostry
por i słodka marchewka razem smakują rewelacyjnie, podduszone na maśle i oliwie
dosłownie rozpływają się w ustach!
PRZEPIS
NA ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA FASZEROWANE DUSZONYM POREM I MARCHEWKĄ
(6
sztuk)
Składniki :
1 podwójna pierś z
kurczaka (ok. 600 g)
½ bułki
1 mały por
1 marchewka
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Dodatkowo
:
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Jak zrobić roladki z piersi kurczaka faszerowane duszonym porem i marchewką :
Por i marchew obrać,
por pokroić w plastry, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać
1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy, wrzucić por z marchewką, oprószyć solą i
pieprzem, smażyć co jakiś czas mieszając. Po 3 minutach podlać 3 łyżkami wody i
dusić jeszcze 3 minuty. Przełożyć do miseczki i odstawić do ostudzenia. Bułkę
namoczyć w wodzie przez 10 minut. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki,
następnie zmielić razem z odciśnięta bułką. Dodać 1 łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki
pieprzu i 1 jajko. Wymieszać. Masę podzielić na 6 równych części. Zwilżyć
dłonie pod wodą, następnie brać masę w dłoń, spłaszczać, na środek nakładać
farsz i obiema dłońmi zawijać. Jeśli masa słabo się lepi lub przykleja do rąk,
należy je mocniej zwilżyć wodą. Przygotowane roladki obtaczać w rozmąconym
jajku i bułce tartej, następnie smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, na rumiano z
każdej strony.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz