Kolejna propozycja na
wytrawną tartę, tym razem z kurczakiem curry, czerwoną papryką, szpinakiem i
kukurydzą. Uwielbiam piec tego typu tarty. Dobrze smakują i na ciepło i na
zimno, można je podać zarówno na obiad jak i na kolację.
PRZEPIS
NA TARTĘ Z KURCZAKIEM CURRY , PAPRYKĄ, SZPINAKIEM I KUKURYDZĄ
Ciasto :
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
125 g zimnego masła
1 żółtko
5 łyżek zimnej wody
Wypełnienie tarty :
1 pojedyncza pierś z
kurczaka
1 czerwona papryka
1 garść liści szpinaku
3 łyżki kukurydzy
1 łyżeczka przyprawy
curry
2 łyżki oliwy
200 ml śmietanki 30%
3 jajka
sól, pieprz
Jak zrobić tartę z kurczakiem curry, papryką, szpinakiem i kukurydzą :
Najpierw przygotować
ciasto : na blat przesiać mąkę, dodać sól i masło. Siekać nożem aż z masła
zrobią się małe kawałeczki. Wówczas zebrać wszystko w kupkę, zrobić wgłębienie,
wlać tam żółtko i zimną wodę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do
lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, wylepić nim
formę do tarty o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec w
temperaturze 200 stopni przez około 12-15 minut (aż się zarumieni). Wyciągnąć,
odstawić. Następnie przygotować wypełnienie tarty : kurczaka pokroić na
mniejsze kawałki, oprószyć solą i przyprawą curry, odstawić. Z papryki usunąć
gniazdo nasienne, pokroić ją na mniejsze kawałki. Z liści szpinaku oderwać
twarde łodygi, liście posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka,
smażyć przez 3 minuty, często mieszając, dodać paprykę, smażyć razem kolejne 3
minuty. Na koniec wrzucić posiekane liście szpinaku i kukurydzę, wymieszać,
ściągnąć z palnika. Śmietankę wlać do miski, dodać jajka, dużą szczyptę soli i
mniejszą pieprzu. wymieszać trzepaczką rózgową. Na podpieczone ciasto wyłożyć
zawartość patelni. Zalać mieszanką śmietanki i jajek. Piec w temperaturze 190
stopni przez około 35-40 minut. Wyciągnąć, odstawić na 15 minut, następnie
pokroić.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz