Bajecznie prosty sernik
na zimno przygotowany z twarogu, musu i galaretek truskawkowych. Delikatny,
można powiedzieć piankowy. Mocno truskawkowy! To z całą pewnością jedno ze
smaczniejszych ciast, które można zrobić z truskawkami. Polecam! :)
PRZEPIS
NA TRUSKAWKOWIEC
Składniki
:
500 g twarogu
półtłustego zmielonego trzykrotnie
400 g truskawek
8 łyżek cukru pudru
2 galaretki truskawkowe
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo
:
200 g truskawek
1 galaretka
krystaliczna
Jak
zrobić truskawkowiec :
Galaretki truskawkowe i
żelatynę rozpuścić w 325 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Truskawki umyć,
odciąć szypułki. Przesypać do miski, dodać cukier puder, zblendować. Dodać
twaróg i ponownie zblendować do uzyskania gładkiej masy. Powoli wlewać
ostudzone galaretki, jednocześnie nadal blendując. Masę przelać do foremki
wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarze 24x24 cm. Wyrównać, odstawić do
lodówki do całkowitego stężenia. Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 350 ml gorącej
wody i odstawić do wystudzenia. Resztę truskawek umyć, następnie odciąć szypułki.
Małe przekroić na pół, duże pokroić na 3 grubsze plastry. Na gotowej masie
ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką. Ponownie odstawić do lodówki do
stężenia galaretki. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz