Smaczna zupa jarzynowa
z młodych warzyw : kalafiora, fasolki szparagowej, marchewki i ziemniaków. Użyłam
zielonej fasolki szparagowej, jeśli lubicie możecie dodać żółtą lub obie :). Zupa
jest zabielona kwaśną śmietaną co dodaję jej smaku, ale jeśli nie lubicie
zabielonych zup po prostu ją omińcie, też będzie dobra :).
(6
porcji)
Składniki :
1 ½ l wywaru warzywnego
1 mały kalafior (ok. 1
kg)
200 g zielonej fasolki
szparagowej
2 marchewki
2-3 ziemniaki
½ cebuli
2 łyżki oliwy
3 łyżki kwaśnej
śmietany 18%
natka pietruszki
sól
Jak zrobić zupę jarzynową z kalafiorem i fasolką szparagową :
Kalafior podzielić na
różyczki, z fasolki szparagowej odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki.
Marchew obrać i pokroić w plastry. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty. Dodać
kalafior, fasolkę szparagową i marchew. Smażyć razem przez około 3 minuty,
często mieszając. Wlać ciepły wywar warzywny, dodać szczyptę soli. Doprowadzić
do zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut.
Następnie dodać ziemniaki i gotować kolejne 5-7 minut (do miękkości warzyw). Posmakować,
w razie potrzeby doprawić do smaku solą. Ściągnąć z palnika. Śmietanę wlać do
kubka, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka. Zupę podawać
posypaną odrobiną posiekanej natki pietruszki.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz