Klasyczne kruche ciasto
z owocami i kruszonką. Bardzo łatwe w przygotowaniu, poradzi sobie z nim każdy
:).
PRZEPIS
NA CIASTO KRUCHE Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ
Ciasto
kruche :
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
Owoce
:
400 g jagód
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
Kruszonka
:
100 g mąki pszennej
75 g zimnego masła
50 g cukru
Dodatkowo
:
cukier puder
Jak
zrobić ciasto kruche z jagodami i kruszonką :
Przygotować ciasto : na
blat przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło, posiekać je na drobne
kawałki. Wówczas dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić
do lodówki na 90 minut. Jagody przepłukać, dobrze odsączyć i osuszyć, na
przykład za pomocą papierowego ręcznika. Ciasto wyciągnąć z lodówki, blachę o
wymiarze 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie równomiernie wyłożyć
ciastem. Można odrywać po kawałku i ugniatać w blaszce palcami. Wstawić do
piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut (ciasto powinno
być zarumienione). Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną, równomiernie wysypać
na podpieczony spód. Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki umieścić w
misce i rozcierać między palcami aż zrobią się okruszki. Posypać nimi jagody.
Ciasto piec w temperaturze 190 stopni kolejne 25-30 minut. Wyciągnąć, odstawić
do wystudzenia, następnie posypać cukrem pudrem.
Ojej ale mam na to ochotę
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho, pięknie się prezentuje 😊
OdpowiedzUsuńJagody tak bez cukru?
OdpowiedzUsuńTak, nie daję jagód, bo ciasto i kruszonka są dość słodkie, ale oczywiście można trochę dodać, dla mnie jednak byłoby już za słodkie :). Pozdrawiam! :)
Usuń