Ciasto kruche z jagodami i kruszonką


Klasyczne kruche ciasto z owocami i kruszonką. Bardzo łatwe w przygotowaniu, poradzi sobie z nim każdy :).


ciasto kruche z jagodami i kruszonka


PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ


Ciasto kruche :
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
3 żółtka

Owoce :
400 g jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka :
100 g mąki pszennej
75 g zimnego masła
50 g cukru

Dodatkowo :
cukier puder


Jak zrobić ciasto kruche z jagodami i kruszonką :
Przygotować ciasto : na blat przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło, posiekać je na drobne kawałki. Wówczas dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na 90 minut. Jagody przepłukać, dobrze odsączyć i osuszyć, na przykład za pomocą papierowego ręcznika. Ciasto wyciągnąć z lodówki, blachę o wymiarze 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie równomiernie wyłożyć ciastem. Można odrywać po kawałku i ugniatać w blaszce palcami. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut (ciasto powinno być zarumienione). Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną, równomiernie wysypać na podpieczony spód. Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki umieścić w misce i rozcierać między palcami aż zrobią się okruszki. Posypać nimi jagody. Ciasto piec w temperaturze 190 stopni kolejne 25-30 minut. Wyciągnąć, odstawić do wystudzenia, następnie posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy

  1. Cudowne ciacho, pięknie się prezentuje 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak, nie daję jagód, bo ciasto i kruszonka są dość słodkie, ale oczywiście można trochę dodać, dla mnie jednak byłoby już za słodkie :). Pozdrawiam! :)

      Usuń